V Múzeu liptovskej dediny dnes predstavili novú slovenskú knihu Západné Tatry


Foto: V Múzeu liptovskej dediny dnes predstavili novú slovenskú knihu Západné Tatry Foto: Facebook/Erika Jurinová

V nedeľu 22. mája 2022 čakal návštevníkov Múzea Liptovskej dediny v Pribyline bohatý program. Žilinský samosprávny kraj vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry, ktorú predstavili v nedeľu na podujatí Ovčiarska nedeľa.

Publikácia s podtitulom Veľká kniha o Tatrách Oravy a Liptova má 180 strán a vznikla ako kolektívne dielo 11 autorov. Kniha prezentuje predovšetkým prírodné bohatstvo majestátnych Tatier, ale aj architektúru, poľovníctvo, baníctvo či ovčiarstvo a výtvarné umenia viažuce sa k Tatrám. Kniha vychádza ako ôsma v poradí v rámci edície Žilinská župa, jej história, kultúra, osobnosti a pamiatky,” uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Veľká kniha o Západných Tatrách je podľa riaditeľa odboru kultúry Úradu ŽSK Martin a Hromadu dielom kolektívu autorov, ktorí sa rozhodli ‘odkliať’ nepoznané krásy Roháčov či Liptovských holí. Kniha obsahuje archívne, historické, ale aj výtvarné diela autorov, ako sú Martin Benka či Janko Alexy.

„Veríme, že si nájde svoje publikum nielen medzi nadšencami našich veľhôr, ale aj fanúšikmi historických faktov a umenia. Budeme radi, ak čitateľov inšpiruje k spoznaniu krásy slovenských veľhôr alebo múzeí v prírode pod Tatrami a Roháčmi,” podotkol Martin Hromada.

Podujatie Ovčiarska nedeľa v Múzeu Liptovskej dediny bolo spojené aj so súťažou vo varení halušiek, ktoré vyhrala obec Liptovský Peter, v súťaži ovčích produktov najviac cien pobralo družstvo v Pružine.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu