Rádiologické oddelenie Kysuckej nemocnice v Čadci má nový USG prístroj, ktorý skráti čakaciu dobu na vyšetrenia


Foto: Rádiologické oddelenie Kysuckej nemocnice v Čadci má nový USG prístroj, ktorý skráti čakaciu dobu na vyšetrenia Foto: Facebook/Nemocnica Čadca

Počet požiadaviek na magnetickú rezonanciu, mamografiu a ďalšie vyšetrenia neustále stúpa a čakacie doby môžu byť dlhé aj niekoľko týždňov či mesiacov.

Ultrazvukový prístroj Mindray Resona I9 je najnovším a najmodernejším USG prístrojom na rádiologickom oddelení Kysuckej nemocnice s poliklinikou Čadca, ktorý umožní tieto čakacie doby skrátiť. 

Ide o univerzálny USG prístroj, ktorý dokáže svojimi schopnosťami obsiahnuť celé spektrum vyšetrení, ktoré sú potrebné pre pacientov nemocnice. Prístroj je určený na povrchovejšie vyšľetrenia, ale aj vyšetrenia hlbšie uložených orgánov tela, napríklad lymfatické uzliny, prsníky, svaly, šľachy, vyšetrenie hrudníka a orgánov brušnej dutiny, komplexné cievne vyšetrenie a mnoho iných. 


Rôznorodosť vyšetrení umožňujú tri sondy, ktorými je prístroj vybavený:  konvexná brušná sonda, lineárna cievna sonda a lineárna mäkkotkanivová sonda. Každá z nich má jedinečné určenie a vlastnosti, vďaka ktorým dokážu zobraziť vo vynikajúcom obraze aj tie najmenšie detaily. 

Pri vyšetrení sa často používajú postupne aj všetky sondy, výsledok vyšetrenia tak bude komplexnejšou „skladačkou“ obrazov z jednotlivých sond.

USG prístroj zjednoduší aj komunikáciu s inými lekármi či zdravotníckymi zariadeniami. Jednotlivé nálezy je možné ukladať do pamäte prístroja alebo ich odoslať do zabezpečeného centrálneho serveru pre ukladanie dát. Obrázky tak budú dostupné aj iným lekárom nemocnice a budú sa dať jednoducho použiť pri kontrolnom vyšetrení. V prípade potreby je možné ich poslať aj do inej nemocnice na konzultáciu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu