Ministerstvo zdravotníctva zaplatí 100-tisíc eur za novú vzduchotechniku pre pracovisko žilinskej nemocnice


Foto: Ministerstvo zdravotníctva zaplatí 100-tisíc eur za novú vzduchotechniku pre pracovisko žilinskej nemocnice Foto: FNsP ZA

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky investuje 100-tisíc eur na vybudovanie novej vzduchotechniky a klimatizácie pre rádiodiagnostické pracovisko Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Stará vzduchotechnika už bola opotrebovaná a nedokázala dostatočne odčerpávať škodlivý vzduch z okolia röntgenu.

„Modernizáciou prinášame výrazný benefit pre všetkých návštevníkov a zamestnancov vo forme čistejšieho, bezpečnejšieho ovzdušia. Okrem ionizujúceho žiarenia filtre zachytávajú prach, peľ či iné alergény a pachy, čo je v zdravotníckom prostredí mimoriadne dôležité,“ uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík.

Pri rádiologickom žiarení totiž dochádza k ionizácii vzduchu, ktorý potom ohrozuje zdravie človeka. Nové moderné zariadenie bude okrem odčerpávania nebezpečného vzduchu ponúkať aj funkciu kúrenia a ochladzovania vďaka tepelnému čerpadlu a rekuperácii. Zároveň s modernizáciou vzduchotechniky bude nainštalovaná aj nová klimatizácia do čakárne pracoviska.

„Najmä v letných mesiacoch bola na chodbe veľká horúčava, častokrát ešte väčšia ako teplota vonku. Nová klimatizácia nám umožní interiér ochladiť na komfortnú a príjemnú úroveň, čo ocenia predovšetkým pacienti a ich sprevádzajúce osoby, no rovnako naši pracovníci,“ priblížila Martina Malíková, vedúca rádiologická technička oddelenia rádiodiagnostiky v žilinskej nemocnici.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu