Župa dvakrát zaplatí za opravu tej istej cesty, zhotoviteľ vysúťažený za predošlého vedenia je v konkurze


Foto: Župa dvakrát zaplatí za opravu tej istej cesty, zhotoviteľ vysúťažený za predošlého vedenia je v konkurze Foto: Žilinský samosprávny kraj

Nedávno opravená cesta druhej triedy medzi obcami Zákamenné a Oravská Lesná (okres Námestovo) potrebuje rekonštrukciu. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) na ňu vyčlenil zo svojho rozpočtu sumu približne 700 000 eur. Rozsiahla obnova bola pritom zrealizovaná na jar 2017, dnes je však stav cesty nevyhovujúci. 

Podľa vyjadrenia samosprávy bola nová vozovka v roku 2019 a následne v roku 2020 reklamovaná. Dôvodom boli zistené nedostatky, z ktorých časť zhotoviteľ stavby - spoločnosť Cesty SK uznal. Zvyšnú časť reklamácií však uznať odmietol. Momentálne sa súkromná firma nachádza v konkurze. 

„Okrem nesprávneho sklonu vozovky, bolo odborným posudkom dokázané, že pri rekonštrukcii vozovky bola použitá nekvalitná asfaltová zmes. Výmenu asfaltovej zmesi však zhotoviteľ Cesty SK odmietol. Koncom apríla podala spoločnosť Cesty SK na príslušnom súde žiadosť na vyhlásenie konkurzu,“ informuje Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.

Za opravu cesty tak obyvatelia zaplatia dvakrát. Svoju nespokojnosť so situáciou vyjadril aj podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík. Ten na sociálnej sieti spresnil, že samosprávu na situáciu upozorňoval. 


Problémom je použitie nekvalitnej asfaltovej zmesi a nesprávny sklon vozovky

„Županku aj odbor dopravy som viackrát upozorňoval, že sa treba čo najskôr stretnúť so zhotoviteľom, ktorý cestu pred štyrmi rokmi rekonštruoval, a hľadať spoločné riešenie, ako uplatniť reklamáciu na poškodenú cestu,“ napísal Janckulík.

V roku 2019 župa reklamovala cestu v Oravskej Lesnej, ktorá bola taktiež v záručnej dobe. Podľa podpredsedu ŽSK boli vtedy rokovania náročné, no celý úsek cesty sa napokon podarilo zreklamovať a samosprávu to nestálo ani cent.

„Teraz ale nikto z predstaviteľov samosprávneho kraja nekoná. Netuším prečo a nechápem ani to, prečo chce župa zaplatiť opravu z vlastných prostriedkov,“ dodal I. Janckulík.

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej bol zhotoviteľ vysúťažený ešte za predošlého vedenia. Žilinský samosprávny kraj sa teraz snaží zabezpečiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Z tohto dôvodu pristupuje k oprave z vlastných zdrojov. Oprávnené nároky si chce následne uplatňovať v súdnom konaní. 

„Vzhľadom na to, že spoločnosť Cesty SK je momentálne v konkurze a my ako župa sme si vedomí toho, že cesta je najmä po poslednej zime vo veľmi zlom stave a chceme zabezpečiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vyčlenili sme z nášho rozpočtu cca 700 000 € na jej opravu a svoje oprávnené nároky si budeme uplatňovať v súdnom konaní,“ dodala županka Erika Jurinová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu