Žilinská komunitná záhrada potrebuje oplotenie, aktivisti vyhlásili finančnú zbierku


Foto: Žilinská komunitná záhrada potrebuje oplotenie, aktivisti vyhlásili finančnú zbierku Foto: www.zakoza.sk

Skupina Žilinčanov, ktorým záleží na svojom okolí a radi trávia voľný čas na čerstvom vzduchu, vytvára na sídlisku Hliny komunitnú záhradu s menom ZaKoZa. O tejto iniciatíve občianskych aktivistov sme informovali v predošlom článku.

Cieľom žilinských dobrovoľníkov je vytvoriť príjemné miesto uprostred Žiliny, kde sa budú môcť susedia stretávať pri pestovaní zeleniny či ovocia, a zároveň zeleňou skrášliť nevyužívaný priestor medzi panelákmi.

„Našim zámerom je vybudovať miesto, kde by ľudia žili vonku, trávili spolu čas, príjemne a tvorivo. Túžime po tom, aby sa susedia so sklonenou hlavou len neponáhľali domov, kde zatvoria za sebou dvere a izolujú sa jeden od druhého,“ vysvetľujú tvorcovia záhradky.


Aby bola vznikajúca záhrada ochránená pred vandalmi či divou zverou, potrebuje aj kvalitné oplotenie. Na nákup stĺpikov, pletiva, zemných skrutiek a bránky bola vytvorená verejná zbierka cez Donio s cieľovou sumou 1500 eur.

Doteraz sa cez vyhlásenú kampaň podarilo vyzbierať ešte len polovicu potrebných financií, výzva však zostáva aktívna ešte dva dni. Pokiaľ chcete prispieť akoukoľvek sumou, kampaň ZaKoZa môžete podporiť na tomto odkaze.

„Ak sa nám podarí vyzbierať viac, ako bude potrebné na plot, použijeme zvyšok peňazí na lavičky pre seniorov. Ak sa nám, naopak, nepodarí vyzbierať cieľovú sumu, každé získané euro využijeme aspoň na čiastkový materiál na plot a budeme ho budovať postupne,“ uvádzajú Žilinčania v popise finančnej zbierky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu