Vo Veľkej Fatre už lavíny nehrozia, v ostatných pohoriach nebezpečenstvo pretrváva


Foto: Vo Veľkej Fatre už lavíny nehrozia, v ostatných pohoriach nebezpečenstvo pretrváva Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

S postupným otepľovaním, ktoré zasiahlo celé Slovensko, sa roztápa čoraz viac snehu na horách. Zatiaľ čo v nižších oblastiach a niektorých pohoriach zem nepokrýva už takmer žiadny sneh, vo vyšších polohách bude snehová pokrývka vlhnúť a oťažievať, čím sa zvýši lavínová hrozba.

Žiadne nebezpečenstvo uvoľnenia lavíny nehrozí vo Veľkej Fatre, kde je snehová pokrývka tenká a nesúvislá. V Malej Fatre je počas celého dňa vyhlásený prvý stupeň lavínovej hrozby, v Nízkych, Západných a Vysokých Tatrách sa bude nebezpečenstvo počas dňa zvyšovať na druhý stupeň.

„Hlavným lavínovým problémom v horstvách Slovenska je mokrý sneh, a to do výšky približne 2000 metrov. V stredných a nižších polohách boli zrážky dažďové, alebo zmiešané a sneh tu je mokrý. Počas dňa bude ohrevom slnka sneh vlhnúť a oťažievať aj vo vysokých polohách nad 2000 metrov,“ informoval Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V polohách vyšších než 2000 metrov nad morom napadlo počas predošlých dní asi 10 centimetrov nového snehu, ktorý bol previaty na západné, juhozápadné a južné svahy. Na týchto miestach sa preto môžu vytvoriť snehové vankúše, ktoré budú počas dňa vlhnúť a riziko ich strhnutia sa bude zvyšovať.

„Vankúše naviateho snehu sú nebezpečné na tvrdom zľadovatenom povrchu. Predpoklad možného uvoľnenia lavíny najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ doplnil Ivan Chlebovec.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu