Primátor Žiliny reaguje na skoré kosenie trávnikov: To, čo robíme, je nadštandardná starostlivosť


Foto: Primátor Žiliny reaguje na skoré kosenie trávnikov: To, čo robíme, je nadštandardná starostlivosť Foto: Facebook/Peter Fiabáne

Obyvatelia Žiliny začali v uplynulých dňoch upozorňovať na neštandardné kosenie trávnikov na sídliskách. Do ulíc totiž vyrazili pracovníci externej spoločnosti, ktorí v daždi realizovali kosenie nízkej a miestami takmer žiadnej trávy. Aktivita sa hneď stala terčom kritiky aj posmeškov.

Na sídlisku Vlčince vyjadrili nespokojnosť niektorí občania preto, že pracovné mechanizmy vyjazdili do trávnatých plôch koľaje a znečisťovali chodníky či cesty blatom. Iní sa zasa sťažovali na plytvanie verejnými financiami a kritizovali samosprávu za vysokú nepokosenú trávu z uplynulého roka. Vtedy museli zasiahnuť dobrovoľníci, ktorí vo voľnom čase a na vlastné náklady vykosili nebezpečné miesta.

Situáciu ohľadom kosenia „neviditeľnej trávy“, ako nazvali túto činnosť niektorí Žilinčania, ozrejmil na sociálnej sieti primátor Peter Fiabáne. V stanovisku riaditeľa odboru životného prostredia na mestskom úrade sa uvádza, že ide o nadštandardnú starostlivosť, na ktorú obyvatelia nie sú zvyknutí. 

„Pridávam sem vyjadrenie nášho riaditeľa odboru životného prostredia, z ktorého usudzujem, že to nebolo naposledy, kedy sme kosili nevyrastenú trávu. Keďže sám nie som odborník na túto oblasť budem sa spoliehať na názor zodpovedných vedúcich pracovníkov,“ spresnil Fiabáne.



„Trávnik, ako spoločenstvo rastlín, má jednu veľmi dôležitú vlastnosť: odnožovanie koreňov. Tento proces je kľúčový, aby sa trávnik do seba „husto zapojil“ a tak plnil svoje hlavné funkcie. Prirodzený proces odnožovania vieme účinne stimulovať kosením hneď už v štvrtom mesiaci,“ píše sa v stanovisku.

Podľa zverejnených informácií sa prvou skorou kosbou eliminuje výskyt nežiaducej vegetácie. Zástupca samosprávy absolvoval prechádzku po sídlisku Vlčince, pričom vyjadril nadpriemernú spokojnosť so starostlivosťou o trávnaté plochy.

„Aby som zrekapituloval, to čo robíme je nadštandardná starostlivosť o trávnaté plochy, na čo ľudia nie sú zvyknutí a plody tejto práce je vidno až o pár dní,“ píše sa v závere stanoviska, ktoré zverejnil žilinský primátor.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu