Skončilo zasadanie mestského zastupiteľstva v Žiline. Poslanci sa venovali aj reforme súdnictva


Foto: Skončilo zasadanie mestského zastupiteľstva v Žiline. Poslanci sa venovali aj reforme súdnictva Foto: ilustračné

V pondelok a utorok 25. a 26. apríla prebiehalo dvojdňové zasadnutie mestského zastupiteľstva, poslanci po dlhšej dobe rokovali prezenčne. 

Zastupiteľstvo prijalo informatívnu správu o projekte optimalizácie stavu parkovacích miest na sídliskách Hájik a Solinky. Poslanci boli oboznámení aj o ďalšom postupe parkovacej politiky na území mesta.

Zastupiteľstvo tiež schválilo návrh predaja obchodného podielu mesta v spoločnosti MsHKM Žilina, s.r.o. formou obchodnej verejnej súťaže. Hokejovú mládež by tak po úspešnej súťaži mal prevziať nový súkromný majiteľ.

Na základe rozhodnutia poslancov vznikla komisia pre udeľovanie ocenení osobnostiam mesta za rok 2022. Zastupiteľstvo tiež schválilo zmenu rozpočtu či personálne obsadenie v orgánoch Nadácie Mesta Žilina.

Mestskí poslanci sa opätovne venovali aj téme reformy súdnej mapy na Slovensku. Vyjadrili zásadný nesúhlas a hlboké znepokojenie nad plánovaným zrušením Krajského súdu v Žiline.

V uznesení zároveň žiadajú ministerku spravodlivosti o prehodnotenie zrušenia súdu v Žiline a o vytvorenie štvrtého odvolacieho súdneho obvodu (žilinsko-trenčianskeho) so sídlom Krajského súdu v Žiline. 


Okrem toho poslanci schválili zmenu uznesenia kvôli zmene názvu výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), aby bolo zachované financovanie dôležitých projektov pre zelené opatrenia v areáloch školských zariadení, ekosystémových služieb či zlepšenie elektronických služieb samosprávy.

V mestskej časti Bytčica vznikne ulica, ktorá bude niesť nový názov Popperovská ulica. Obyvatelia Soliniek sa môžu tešiť na dve nové námestia.

Prvé Zelené námestie sa nachádza vo vnútrobloku medzi ulicami Jaseňová, Borová, Gaštanová a Limbová. Druhé Námestie Dobrého pastiera sa nachádza pred miestnym farským kostolom. 

Najbližšie riadne Mestské zastupiteľstvo v Žiline sa bude konať 20. júna.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu