FOTO: Hasiči z Trnového a Rosiny nacvičovali hasenie lesa Dubie, ktorý už niekoľkokrát vyhorel


FOTO: Hasiči z Trnového a Rosiny nacvičovali hasenie lesa Dubie, ktorý už niekoľkokrát vyhorel
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Hasiči Trnové

Dobrovoľné hasičské zbory zo žilinskej mestskej časti Trnové a obce Rosina dnes 23. apríla opäť mierili k blízkemu lesu Dubie, ktorý v minulosti už niekoľkokrát takmer celý vyhorel. Tentokrát však našťastie išlo iba o taktické cvičenie, ktorým chceli požiarnici zvýšiť efektivitu hasenia prípadných budúcich požiarov. O akcii informoval jeden z dobrovoľných hasičov príspevkom na sociálnej sieti.

K poslednému požiaru lesa Dubie došlo 28. apríla 2021, kedy sa plamene rozšírili na plochu približne 40-tisíc metrov štvorcových. Les na tomto území horel aj pred ôsmimi rokmi, vtedy však boli škody o niečo menšie. O predošlých požiaroch lesa sme písali v minuloročnom článku.

Cieľom dnešného taktického cvičenia bolo zistiť, či je možné na hasenie lesnej oblasti využiť aj vodu z miestneho potoka Rosinka. Výsledky cvičenia boli podľa členov dobrovoľných hasičských zborov uspokojivé.


„Týmto cvičením sme si precvičili dopravu vody z miestneho potoka Rosinka priamo do lesa Dubie. Zistili sme, že miestny potok je dosť výdatný zdroj a teda je vhodný na použitie pri požiari. Tento spôsob je určite efektívnejší a taktiež ekonomickejší oproti kyvadlovej doprave vody cisternovými automobilovými striekačkami,“ uviedol Dominik Kuba z Dobrovoľného hasičského zboru Trnové.

Počas cvičenia hasiči využili na dopravu vody z potoka do lesa 3 čerpadlá, 2 cisternové automobilové striekačky a 11 hadíc s celkovou dĺžkou približne 220 metrov. Prekonať museli prevýšenie zhruba 30 metrov.

„Pevne veríme, že ľudia budú v okolí lesa natoľko zodpovedný a k žiadnemu požiaru tam už nedôjde,“ dodal Dominik Kuba v príspevku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu