Žilinskí poslanci sa budú zaoberať návrhom na odstránenie vizuálneho smogu. Väčšina reklamných plôch je nelegálna


Foto: Žilinskí poslanci sa budú zaoberať návrhom na odstránenie vizuálneho smogu. Väčšina reklamných plôch je nelegálna Foto: ilustračné

Mestské zastupiteľstvo v Žiline sa bude v pondelok 25. apríla venovať návrhu v boji s vizuálnym smogom poslaneckých klubov za ZA a Za naše mesto. Poslanci sa ním chcú zbaviť nelegálnej a neorganizovanej reklamy.

Návrh materiálu sa stavia i proti spoločnostiam, ktoré dlhodobo porušujú platné pravidlá mesta v umiestňovaní vonkajšej reklamy. Rieši nielen zákaz poskytovania ďalších mestských plôch na umiestňovanie reklamných stavieb a zariadení, ale obsahuje aj návrh na okamžité vypovedanie všetkých nájomných zmlúv na reklamné a informačné zariadenia s funkciou reklamy.

Patria medzi ne najmä informačné-navigačné tabule na stĺpoch verejného osvetlenia a trakčného vedenia. Podľa mestskej poslankyne z klubu za ZA Miriam Šutekovej je až 90 percent reklamných stavieb postavených nelegálne. 

Platný územný plán mesta Žilina hovorí jasne. Umiestňovanie reklamných stavieb a reklamných zariadení na celom území mesta Žilina, okrem vymenovaných výnimiek (označenia prevádzky, vývesného štítu a mestského informačného systému, čiastočne citylighty) je neprípustné,” hovorí Šuteková.


Poslanecké kluby žiadajú aj nový mestský informačno-navigačný systém. Navrhnutý by mal byť Útvarom hlavného architekta s jasnými kritériami a jednotným vizuálom.

Informačný systém by nemal odkazovať na všetky prevádzky v Žiline. Kľuč na výber spoločností a inštitúcií by mal byť výsledkom odbornej diskusie. 

Žiadame zároveň, aby bol informačný systém v plnej miere v rukách mesta, nie v správe súkromných firiem, ako je tomu teraz, aby mesto mohlo z neho primerane profitovať. Hrubým odhadom ročne prichádza Žilina na príjmoch až o 100-tisíc eur,” dodala Miriam Šuteková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu