Skialpinista sa v Jasnej zachytil krkom o kotviace lano ratraku, odviezli ho leteckí záchranári


Foto: Skialpinista sa v Jasnej zachytil krkom o kotviace lano ratraku, odviezli ho leteckí záchranári Foto: Facebook/Horská záchranná služba

Horská záchranná služba spolu s leteckými záchranármi pomáhala slovenskému skialpinistovi, ktorý sa pri zjazde z Chopku zachytil na napnutom kotviacom lane zo snežného pásového vozidla. Muž s hlbokou reznou ranou na krku bol vrtuľníkom prevezený do nemocnice v Banskej Bystrici. O udalosti informovali záchranári v príspevku na sociálnej sieti.

V lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách došlo vo štvrtok popoludní k vážnemu zraneniu 36-ročného skialpinistu, ktorý sa nachádzal na svahu na Priehybe po ukončení prevádzkového času strediska, kde bol ukotvený snežný ratrak. Muž si nevšimol napnuté kotviace lano pásového vozidla, ktoré ho zasiahlo priamo do krku.

„Skialpinista utrpel hlbokú reznú ranu na krku, ale lano našťastie nezasiahlo tepny. Po prílete vrtuľníka si prevzal zraneného muža do starostlivosti lekár leteckých záchranárov a po lekárskom vyšetrení bol pacient naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do nemocnice v Banskej Bystrici,“ informovala Horská záchranná služba.

Horská záchranná služba v príspevku zdôrazňuje, že k nehode nemuselo dôjsť, keby lyžiar nevstúpil na svahy strediska po skončení prevádzkových hodín. Zároveň pred takýmto konaním varuje ostatných turistov, lyžiarov a skialpinistov, pretože podobné nehody môžu mať aj fatálne následky.

„Horská záchranná služba apeluje na návštevníkov lyžiarskych stredísk, aby nevstupovali na zjazdovky po ukončení prevádzky, kedy sa upravujú zjazdovky tak, že sa ratraky ťahajú na lane. Lyžiar či skialpinista sa tak môže nič netušiac dostať do blízkosti lana, ktoré nemá šancu vidieť alebo ktoré odrazu ,vystrelí’ zo snehu,“ doplnili horskí záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu