Horskí záchranári v noci pátrali po maďarských turistoch, ktorí zablúdili v Nízkych Tatrách


Foto: Horskí záchranári v noci pátrali po maďarských turistoch, ktorí zablúdili v Nízkych Tatrách Foto: Facebook/Horská záchranná služba

Horskí záchranári počas štvrtkovej noci pátrali po trojici maďarských turistov, ktorí zablúdili v Nízkych Tatrách. Stratení mladí turisti záchranárom opakovane poskytli nepresné súradnice, nakoniec sa ich však podarilo lokalizovať podľa svetla z mobilu. O pátracej akcii informovala Horská záchranná služba v príspevku na sociálnej sieti.

Vo štvrtok 14. apríla v podvečerných hodinách požiadali horských záchranárov o pomoc traja turisti z Maďarska, ktorí zablúdili pri zostupe z Chopku. Turisti, z ktorých najstarší mal len 23 rokov, boli pohybom v náročnom teréne unavení a ich jediným zdrojom svetla bol mobilný telefón. Rozhodli sa preto neriskovať a zavolať Horskú záchrannú službu, ktorej poskytli súradnice. Záchranári na ich základe vyrazili do Vajskovskej doliny.

„Postupovali hore dolinou až na miesto, kde sa mali nachádzať turisti. Po dosiahnutí daného miesta však turistov nenašli. Opakované telefonické spojenie a vyťažovanie oznamovateľov stále prinieslo nové informácie, žiaľ nepostačujúce, alebo nepresné,“ uviedla Horská záchranná služba v príspevku.

Záchranári pokračovali v neúspešnom prehľadávaní blízkeho územia takmer štyri hodiny. Po tomto čase prišla prvá dobrá správa od stratených turistov, ktorí tvrdili, že zbadali svetlá skútra, ktorý horská služba používala pri pátraní. Zároveň záchranárom opäť poskytli GPS súradnice, ktoré však boli stále nepresné.


„Lokalizovať turistov priamo v teréne bolo náročné.  Aj vzhľadom na to, že jediným zdrojom svetelného zdroja bol ich mobilný telefón, aj vzhľadom na to, že napriek výzvam záchranárov zostať na mieste, boli stále v pohybe. Navyše, od turistov prišla správa, že batéria v mobile sa im čoskoro vybije,“ vysvetlili horskí záchranári.

Maďarských turistov sa nakoniec podarilo lokalizovať podľa nevýrazného svetielka z mobilu vo výške približne 1350 metrov nad morom pod vrchom Baba. Našťastie nebol žiadny z nich zranený a tak vlastnými silami zostúpili ku skútru, ktorým boli prevezení do Vajskovskej doliny. Následne ich záchranári transportovali do Krúpovej, kde bolo zaparkované ich osobné vozidlo. Záchranná akcia bola ukončená až o 2:30 hod. ráno nasledujúceho dňa.

„Horská záchranná služba odporúča návštevníkom horských oblastí, aby zvážili aktivity v horskom a vysokohorskom teréne na základe svojich schopností, skúseností a aktuálnych podmienok v danej oblasti. Upozorňujeme tiež návštevníkov, aby dodržiavali pokyny HZS a dbali na svoju bezpečnosť,“ doplnila Horská záchranná služba.

Pre všetkých turistov vytvorila Horská záchranná služba mobilnú aplikáciu, prostredníctvom ktorej sa môžu v prípade potreby dovolať na tiesňovú linku 18300. Výhodou aplikácie je to, že sa pri telefonáte automaticky odošlú aj GPS súradnice zariadenia, z ktorého bol hovor iniciovaný.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu