V Západných a Vysokých Tatrách popoludní stúpne lavínová hrozba na 3. stupeň, oteplenie spôsobí topenie snehu


Foto: V Západných a Vysokých Tatrách popoludní stúpne lavínová hrozba na 3. stupeň, oteplenie spôsobí topenie snehu Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Výrazné oteplenie, ktoré zaznamenalo Slovensko za posledné dni, spôsobuje postupné topenie snehovej pokrývky aj v tých najvyšších polohách našich hôr. V Západných a Vysokých Tatrách by mala popoludní kvôli premočenému snehu stúpnuť lavínová hrozba až na tretí stupeň z piatich. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Dopoludnia hrozí vo väčšine pohorí mierne lavínové nebezpečenstvo, v najnižších polohách s malým množstvom neroztopeného snehu platí dokonca len prvý stupeň hrozby. S najväčšou pravdepodobnosťou sa objavia najmä samovoľné lavíny tvorené mokrým snehom.

Slnečné žiarenie je už v tomto období silné a aj teplota má stúpať na kladné hodnoty aj v najvyšších polohách a v noci. V nízkych polohách pod 1300 metrov sa už značná časť snehovej pokrývky roztopila preto je tu nebezpečenstvo nižšie. Vo Fatrách je množstvo snehu výrazne menšie, preto je tu vyhlásené iba malé lavínové nebezpečenstvo, poobede mierne,“ uviedol Pavel Krajčí zo strediska lavínovej prevencie.

Počasie na horách bolo počas predošlých týždňov premenlivé. Pri posledných snehových zrážkach síce v niektorých miestach napadlo až 25 centimetrov snehu, dnes by sa však mali kladné teploty objaviť aj v tých najvyšších polohách Tatier, čo spôsobí jeho topenie.

„Počas posledného sneženia napadlo vo vysokých polohách až 25 cm nového snehu, ktorý je veľmi nepravidelne rozmiestnený vplyvom silného SZ vetra. Tento sneh sa postupne premočí vplyvom stúpajúcej teploty a slnečného žiarenia,“ varuje Pavel Krajčí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu