Telefonujúci podvodníci zmenili taktiku. Polícia v Ružomberku pred nimi varuje hlavne seniorov


Foto: Telefonujúci podvodníci zmenili taktiku. Polícia v Ružomberku pred nimi varuje hlavne seniorov Foto: ilustračné/Pixabay

Obvodné oddelenie policajného zboru v Ružomberku upozorňuje obyvateľov mesta na podvodné telefonáty. Nadmerné množstvo zaznamenali hlavne počas pondelka 11. apríla, obeťou boli hlavne seniori.

Neznáme osoby telefonicky kontaktujú vytipovaných seniorov a predstavia sa im ako pracovníci pošty, Sociálnej, alebo zdravotnej poisťovne. Následne zisťujú adresu kvôli doručeniu zásielky. 

Krátko nato seniorom volá ďalšia osoba a predstaví sa ako policajt, zväčša ako pracovník kriminálnej polície a pýta sa na predchádzajúci hovor.

Zároveň seniora informuje, že predošlý telefonát bol podvodný. Poradí mu nech sa doma dobre pozamyká a otvorí dvere len policajtom kriminálnej polície. 


Popri tom zisťuje od seniora jeho adresu, či býva sám a taktiež jeho majetkové pomery. Pýta sa na cennosti ako zlato, alebo peniaze.

Získané informácie neskôr využíva pri prevzatí od seniora pod rôznou zámienkou ako napríklad uloženie cennosti do bezpečia a ochrany ich majetku.

Podvodníci využívajú tlak na staršie osoby a požadujú od nich zaslanie peňazí rôznymi spôsobmi. Či už vkladom, alebo prevodom na účet, či zaslaním cez rôzne platobné služby.

Polícia vyzýva širokú verejnosť a najmä seniorov, aby sa takéhoto konania vyvarovali a aby nekomunikovali s neznámymi osobami a hlavne im nezasielali žiadne peniaze a neposkytovali žiadne osobné ani platobné údaje. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu