Srdce alebo šibenica? Rozhľadňa Terchovské srdce na vrchu Oblaz zaujme tvarom, ale aj krásnym výhľadom


Foto: Srdce alebo šibenica? Rozhľadňa Terchovské srdce na vrchu Oblaz zaujme tvarom, ale aj krásnym výhľadom Foto: Facebook/Žilinský turistický kraj

Na konci náučného chodníka smerujúceho na vrch Oblaz v Terchovej sa týči rozhľadňa Terchovské srdce. Svojím tvarom však viac než srdce pripomína obrovskú šibenicu. Pomenovanie Terchovské srdce dostala od známeho ľudového umelca Alojza Muchu, ktorý sa inšpiroval piesňou o Terchovej s textom: „To terchovské srdce na dvoje sa delí, jedna strana plače, druhá sa veselí...”

Rozhľadňa nebola Alojzom Muchom len pomenovaná, ale aj navrhnutá. Jej hrozivý tvar má pripomínať rekvizitu šibenice, ktorá bola na rovnakom mieste postavená počas natáčania známeho filmu Jánošík s Paľom Bielikom v roku 1935.

Terchovské srdce má úctyhodnú výšku 30 metrov a tri terasy, ktoré ponúkajú nádherný výhľad na Malý a Veľký Rozsutec, Obšívanku, Tiesňavy, Sokolie, Poludňový Grúň, Mravenčík či na časť masívu Steny. Náučný chodník venovaný hlavne faune a flóre Národného parku Malá Fatra je natoľko jednoduchý, že ho zvládnu aj mamičky s deťmi, seniori či imobilní turisti.

Na rozhľadňu Terchovské srdce upozornila stránka Žilinský turistický kraj v príspevku na sociálnej sieti v rámci svojej série Rozhľadne v Žilinskom kraji.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu