V pohoriach Žilinského kraja je vyhlásený prvý až druhý stupeň lavínovej hrozby, pri oteplení bude stúpať


Foto: V pohoriach Žilinského kraja je vyhlásený prvý až druhý stupeň lavínovej hrozby, pri oteplení bude stúpať Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Počas dnešného dňa dosiahne na Slovensku vrchol príliv vlhkého teplého vzduchu, ktorý na horách prinesie hmlu a zamračené počasie. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku vyhlásilo druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

„Počas poslednej periódy napadlo do 20 cm nového snehu. Ten je uložený na starom, prevažne tvrdom snehovom podklade a jeho rozmiestnenie je vplyvom vetra nerovnomerné. Vplyvom oteplenia bude snehová pokrývka postupne vlhká až mokrá, a to až do výšky 2100 metrov nad morom, na slnkom osvietených svahoch aj vyššie,“ uviedol Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Zvlhnutý sneh na staršom, stále tvrdom podklade sa ľahko dokáže stať nestabilným. V polohách do 2000 metrov nad morom, a to hlavne na strmých svahoch, môže dôjsť k menším lavínam spôsobeným práve uvoľnením mokrého snehu, ktorý nie je previazaný so starým podkladom.


Vo vyšších polohách Tatier dnes stredisko lavínovej prevencie výskyt spontánnych lavín nepredpokladá, spustiť ich však môže následné zaťaženie. Najnovší sneh by mal byť na týchto miestach ešte stále suchý.

„Uložený je najmä na južných a juhozápadných svahoch, pod stenami, sedlami a v úzkych strmých žľaboch vo forme snehových vankúšov a dosiek do hrúbky 50 cm. V týchto miestach je možné uvoľnenie lavíny najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení,“ dodal Filip Kyzek.

Pokiaľ sa v priebehu dňa oteplí, tendencia lavínového nebezpečenstva bude stúpať. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť turisti aj lyžiari ohrození pádom lavíny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu