Nemocnica v Martine zatvorila vakcinačné centrum proti Covidu-19. Dôvodom je celkové zníženie záujmu o očkovanie


Foto: Nemocnica v Martine zatvorila vakcinačné centrum proti Covidu-19. Dôvodom je celkové zníženie záujmu o očkovanie  Foto: ilustračné

Univerzitná nemocnica v Martine ukončila činnosť vakcinačného centra v piatok 1. apríla. Zároveň ukončila aj prevádzku výjazdovej očkovacej služby, ktorá zabezpečovala očkovanie imobilných občanov v obciach a v zariadeniach sociálnych služieb. Dôvodom je celoplošné zníženie záujmu o očkovanie proti Covid-19.

Vakcinačné centrum UNM fungovalo od 5. januára 2021. Do dnešného uzavretia tu podali zdravotníci celkovo 82 980 očkovacích dávok, z čoho takmer 81-tisíc bolo od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Záujem o očkovanie proti ochoreniu Covid-19 začal klesať už začiatkom roka 2022. Od januára do apríla podali zdravotníci vo vakcinačnom centre len 8 447 očkovacích dávok. Zároveň boli podané takmer všetky tretie dávky, ktoré mohli byť podané a záujemcovia o prvé dávky pribúdali len sporadicky.


Rovnaký trend zaznamenali aj ďalšie vakcinačné centrá na Slovensku. Proces ukončenia prevádzky vakcinačného centra začal v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva v marci.

Výjazdová očkovacia služba, ktorá fungovala pod vakcinačným centrom bola tiež ukončená, dôvodom bolo, že všetky zariadenia sociálnych služieb v regióne sú plne zaočkované a individuálnych nových záujemcov o očkovanie majú v kompetencii ambulantní lekári.

Nemocnica v Martine zabezpečovala aj očkovanie detí od 5 do 11 rokov, ktoré bude naďalej prebiehať vo vakcinačných centrách v Žiline a Dolnom Kubíne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu