Žilinský kraj otvoril ponuky na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy na Orave a Liptove


Foto: Žilinský kraj otvoril ponuky na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy na Orave a Liptove Foto: ilustračné

Žilinský samosprávny kraj začiatkom týždňa otvoril ponuky v rámci verejnej súťaže na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy v regióne Orava a Liptov.

„V pondelok 21. marca, sme po zodpovedaní množstva vysvetľujúcich otázok a niekoľkých rozhodnutiach UVO o námietkach mohli pristúpiť k otváraniu ponúk pre regióny Oravy a Liptova,“ oznámila županka Erika Jurinová. 

Žilinský samosprávny kraj tak po troch rokoch od vyhlásenia prvého verejného obstarávania na prímestskú autobusovú dopravu opäť súťaží v transparentnom tendri, tentokrát na desaťročné obdobie. Zákazka bola rozdelená na dve samostatné časti, ponuku tak bolo možné podať samostatne pre región Liptov a samostatne pre región Orava.

Do verejnej súťaže sa zapojili štyri dopravné spoločnosti, ktoré sa už, ako avízuje predsedkyňa ŽSK, začali postupne vyhodnocovať. Pri stanovovaní kritérií sa župa zamerala na kvalitu autobusov, integráciu dopravy ako aj nové cestovné poriadky. 


„Nakoľko je našou prioritou zabezpečiť kvalitné, bezpečné no najmä udržateľné služby pre cestujúcich verejnou dopravou, vychádzali sme pri nastavovaní pravidiel z neoceniteľných skúsenosti, ktoré sme nadobudli počas prvej súťaže. Isté však je, že prímestská autobusová doprava v Žilinskom samosprávnom kraji bude na najbližších 10 rokov zabezpečená,“ dodáva Jurinová. 

Kritériom na vyhodnotenie ponúk dopravcov je najnižšia ročná cena. Podľa stanoviska ŽSK medzi cenovými ponukami zapojených uchádzačov neboli výrazné rozdiely. Vysúťažená najnižšia ročná cena však bude maximálnou cenou a dopravcovi sa preplatia skutočné náklady, ktoré Žilinskému samosprávnemu kraju preukáže a primeraný zisk.

V súčasnosti jazdia v kraji dvaja dopravcovia - SAD Žilina v regiónoch Kysuce, Turiec a Horné Považie a ARRIVA Liorbus na Orave a Liptove.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu