Padajúce suché konáre v Lesoparku Chrasť v Žiline ohrozujú ľudí, od budúceho týždňa sa budú opäť orezávať


Foto: Padajúce suché konáre v Lesoparku Chrasť v Žiline ohrozujú ľudí, od budúceho týždňa sa budú opäť orezávať Foto: ilustračné

Mesto Žilina bude od 28. marca do 3. apríla pokračovať v orezávaní suchých konárov zo stromov v Lesoparku Chrasť. Suché vetvy stromov totiž môžu ohroziť aj ľudí, keďže padajú na chodníky.   

Konáre sa budú odstraňovať s použitím vysokozdvižnej plošiny nad lesnou cestou a chodníkmi v lesoparku. Do miest, kde sa budú vykonávať orezy, bude mať verejnosť dočasne obmedzený prístup a mesto žiada všetkých návštevníkov lesoparku o rešpektovanie bezpečnostných pokynov.

Stav žilinského lesoparku môže podľa odborníkov súvisieť aj s klimatickými zmenami. Stromy môžu byť oslabené nedostatkom vlahy a preto podľahli nákaze. Problémy so zdravotným stavom drevín sa v horskom parku vyskytovali aj v minulosti. Už vo februári tohto roka v ňom mesto realizovalo výrub smrekov, ktoré boli napadnuté lykožrútom. 


„V strednodobom horizonte by malo dôjsť k zmene drevinového zloženia, smreky a jasene postupne nahradia iné dreviny, ktoré sa vedia lepšie adaptovať na teplú a suchšiu klímu,“ informovalo mesto na svojej webstránke. 

Žilinský Lesopark Chrasť je obľúbenou mestskou rekreačnou zónou. Každoročne ho však ohrozuje nebezpečná nákaza a preto musí Žilinská samospráva každoročne prijímať opatrenia na eliminovanie rizík a spomalenie nákazy.   

Pre získanie bližších informácií sa môžu záujemcovia obrátiť priamo na Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline alebo lesného hospodára.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu