Svetový deň sociálnej práce si pripomenuli aj v žilinskej nemocnici, ich pracovníci aktívne poskytujú pomoc


Foto: Svetový deň sociálnej práce si pripomenuli aj v žilinskej nemocnici, ich pracovníci aktívne poskytujú pomoc Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Pracovníci Žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline si počas dňa 15. marca pripomenuli Svetový deň sociálnej práce.Tento deň pripadá každoročne na tretí utorok v mesiaci marec.

V žilinskej nemocnici patrí sociálna práca medzi neoddeliteľné súčasti komplexnej liečebno-preventívnej starostlivosti o pacienta. Hospitalizovaným pacientom z nepriaznivým zdravotným stavom alebo tým, ktorí sa vplyvom ťažkej životnej udalosti dostali do krízovej situácie, aktívne pomáhajú pracovníci oddelenia sociálnej starostlivosti FNsP.

Oddelenie sociálnej starostlivosti v žilinskej nemocnici sa snaží zlepšiť, stabilizovať či zmierniť nepriaznivé podmienky, v ktorých sa pacient nachádza a viesť nielen jeho, ale celú rodinu k svojpomoci.

Podľa vedúcej oddelenia sociálnej starostlivosti FNsP Žilina Silvie Gajdúškovej, cieľom ich práce je umožniť ľuďom návrat z nemocnice do prirodzeného prostredia. „Rodinní príslušníci majú pri prepustení svojich blízkych z nemocnice často obavy, ako budú vedieť zabezpečiť následnú starostlivosť v domácom prostredí. Pomáhame tak celej rodine, aby to zvládli, prípadne hľadáme ďalšie možnosti, ako im pomôcť vyriešiť alebo zmierniť dopady zo straty zdravia. Ľudia sa na nás môžu obrátiť aj pri riešení mnohých sociálnych problémov, ktoré im spolu so zdravotnými ťažkosťami dokážu zo dňa na deň skomplikovať doterajší život,“ priblížila Gajdúšková.

V prípade prípade psychických ochorení, pri zdravotnom znevýhodnení alebo rôznych formách závislostí môžu hospitalizovaní pacienti alebo ich rodinní príslušníci požiadať o poskytnutie sociálnej pomoci. Sociálni pracovníci FNsP pomáhajú taktiež osamelým a starým ľuďom, pri ochrane týraných a zanedbávaných detí, pri narušených rodinných vzťahoch či v prípade utajeného pôrodu či adopcie.


Dnešný deň zdôrazňuje významnú úlohu sociálnych pracovníkov. Rád by som preto pri tejto príležitosti vyzdvihol a poďakoval sa za prácu našich kolegov z oddelenia sociálnej starostlivosti, ktorí sú súčasťou žilinskej nemocnice, no nie každý o ich práci skutočne vie. Sú podstatným článkom nášho odborného tímu a tak, ako zdravotníci zachraňujú ľudské životy a poskytujú zdravotnú starostlivosť, sociálni pracovníci každý deň aktívne pomáhajú našim pacientom, ich rodinám a blízkym v ťažkých, pre nich nových životných situáciách, ktoré nevedia alebo nedokážu riešiť vlastnými silami,“ uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík.

Hospitalizovaní pacienti môžu o pomoc, prípadne o návštevu sociálneho pracovníka požiadať prostredníctvom ošetrujúceho lekára alebo sestry. „S oddeleniami a inštitúciami v našom regióne máme vybudovanú výbornú spoluprácu, vďaka ktorej dokážeme pomáhať adresne tam, kde je to potrebné, a to ešte počas hospitalizácie,“ doplnila vedúca oddelenia sociálnej starostlivosti Gajdúšková.

Osobné stretnutie je možné si dohodnúť priamo na oddelení sociálnej starostlivosti v hlavnej budove polikliniky žilinskej nemocnice na 4. poschodí vpravo v pracovných dňoch v čase od 8:00 do 15:30 h.

Svetový deň sociálnej práce a sociálnych pracovníkov vznikol v roku 2007 na podnet Medzinárodnej federácie sociálnych pracovníkov. Sociálna práca sa zameriava na podporu ľudských práv a sociálnej spravodlivosti. Zaoberá sa nielen individuálnymi problémami ale i väčšími sociálnymi otázkami, ako je chudoba, domáce násilie, ľudia bez domova a zdravotná starostlivosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu