V najbližších mesiaciacoch budú v Žiline realizované cykloprojekty za takmer 680-tisíc eur


Foto: V najbližších mesiaciacoch budú v Žiline realizované cykloprojekty za takmer 680-tisíc eur

V najbližších mesiacoch sa budú v meste Žilina rozširovať cyklotrasy. Európska únia aj štát poskytne na ich realizáciu takmer 680-tisíc eur, časť nákladov bude hradiť aj samospráva z vlastných zdrojov. Prvé práce sa už začali na viac ako kilometrovom úseku trasy V10, ktorá povedie po Ulici M.R. Štefánika a spojí cyklotrasu na Košickej ulici s Námestím Andreja Hlinku.

Nasledovať bude vybudovanie prvého úseku cyklotrasy V9 na Rosinskej ceste, ktorá bude prechádzať zo sídliska Vlčince smerom ku Vodnému dielu Žilina. Celý proces prebieha v zmysle legislatívy a projekt má k tomu všetky potrebné povolenia. 

„Stavebné práce na budovaní cyklotrasy sa dotýkajú aj Ulice M. R. Štefánika. Nevyhnutnou súčasťou vybudovania nového úseku cyklotrasy je odstránenie 43 kusov stromov. Tak citlivý zásah do prostredia nás, samozrejme, neteší, preto odstránené dreviny nahradíme 58 kusmi stromov vhodnejšími pre tento typ územia a už s takými parametrami, aby si okamžite začali plniť svoje funkcie. Obnova zelene je navyše dôležitá z viacerých hľadísk, napríklad pre zvýšenie biodiverzity, vekovej diverzity porastu drevín či z dôvodu zabezpečenia prevádzkovej bezpečnosti drevín,“ doplnil hovorca mesta Žilina Vladimir Miškovčík.

Projekt, budovania trasy cez Ulicu M.R Štefánika bol od roku 2019 viac krát prezentovaný, ale základe negatívnych ohlasov od občanov bol vytvorený väčší časový priestor, pre vysvetlenie. V utorok 1. marca na Mestskom úrade v Žiline sa konalo stretnutie s obyvateľmi Ulice M.R. Štefánika. Na stretnutí bol vytvorený priestor na pripomienky a otázky obyvateľov.


Prítomní boli primátor mesta, zástupcovia z oddelenia dopravy, životného prostredia a Útvaru hlavného architekta mesta Žilina. Stretnutie pokračovalo aj v nasledujúci deň priamo na mieste, kde bude smerovať cyklotrasa. Na stretnutí sa opäť zúčastnilo niekoľko zástupcov a obyvateľov. V závere týždňa nasledovalo stretnutie na Ulici M.R Štefánika so zhotoviteľom.

Stavebné práce by mali podľa samosprávy prispieť ulici k zmene a vytvoriť tak modernejší priestor so zachovaním zelene. Viditeľne by sa mal zlepšiť verejný priestor, znížiť by sa mali aj emisné zaťaženie, zvýšiť sa môže bezpečnosť chodcov a cyklistov a rovnako by mala obnova prispieť aj k zlepšeniu kvality bývania.

Momentálne mesto Žilina poskytuje na svojom území 13 kilometrov značených cyklotrás vrátene obojsmernej na sídlisku Hliny I-IV. Po rozšírení by mal plán dosiahnuť takmer 16 kilometrov. Žilinská samospráva sa výraznou mierou podieľa na budovaní s regionálnym presahom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu