Doktorka estetickej kliniky Sirá: Trend prirodzenosti je stále IN, na zákroky začínajú chodiť čoraz viac aj muži


Foto: Doktorka estetickej kliniky Sirá: Trend prirodzenosti je stále IN, na zákroky začínajú chodiť čoraz viac aj muži Foto: Tamara Antolová

Doktorka Alexandra Sirá sa venuje už 8 rokov estetickej medicíne. Po vyštudovaní všeobecného lekárstva v Bratislave sa postupne začala vzdelávať v oblasti aplikácie výplňových materiálov, botulotoxínu a biodermálnych nití. Momentálne pracuje na žilinskej klinike Dermapoint pod vedením primárky Petrášovej. 

V rozhovore s doktorkou Sirou sa okrem iného dozviete aj o tom:

  • aké zákroky sú najžiadanejšie,
  • v akom veku prichádzajú ženy najčastejšie na kliniku,
  • o aké zákroky majú muži záujem,
  • či sú zákroky, ktoré odmietne robiť,
  • aký zákrok inej kliniky najčastejšie opravuje.

Estetické zákroky začínajú byť v poslednom období medzi ľuďmi čoraz populárnejšie. Aké najčastejšie robíte?
V zimnom období prevažujú laserové zákroky, v lete skôr výplne a botulotoxín.

Koľko zákrokov spravíte priemerne cez deň?
Denne každá z doktoriek ošetríme priemerne 15 pacientov. Niektorí z nich absolvujú v jednej návšteve viac zákrokov, tých vykonáme denne 18 – 20.

V akom veku máte najpočetnejšiu skupinu zákazníkov?
Najpočetnejšia veková skupina sú ženy vo veku okolo 40 rokov, keď začína byť na tvári vidno výraznejšie známky starnutia. Druhá skupina sú mladé ženy, ktoré vyhľadávajú skrášľovacie zákroky. V poslednej dobe stále častejšie naše služby vyhľadávajú muži. (úsmev)

Pokiaľ sa niekto rozhodne k vám prísť, býva to skôr jednorazová záležitosť alebo sa z nich napokon stanú pravidelní zákazníci? 
Veľká väčšina klientov sa vráti. Vždy sa snažíme poradiť, aký zákrok je pre klienta vhodný a ušiť ošetrenie na mieru. Zlé nápady spravidla vyhovárame. To sa nie vždy podarí...  Ale zakladáme si na tom, aby estetická medicína ostala estetickou a pokiaľ sa naša predstava diametrálne líši od predstavy klienta alebo splnenie požiadavky nie je pre jeho zdravie bezpečné, zákrok odmietneme vykonať. Aj z tohto dôvodu klienti cítia, že u nás sú v dobrých rukách, dôverujú nám a radi sa vracajú. 

Spomínali ste, že vás navštevujú čoraz častejšie aj muži… 
Samozrejme, chodia aj muži a stále častejšie. Nechodia iba s kožnými problémami, tiež sa chcú páčiť, spomaliť starnutie…

Takže to vyzerá tak, že chodia najčastejšie vo veku, keď sa snažia vyzerať mladšie. Je tá zmena, ktorú u vás podstúpia, výrazná? 
Toto je veľmi individuálne. Niektorí chcú nenápadne skorigovať nedostatky a nechcú, aby o tom niekto vedel. A potom sa nájdu aj takí, ktorí túžia po výraznejšej zmene. Veľmi pekne na mužovi napríklad ukáže vykontúrovanie brady a sánky, vďaka čomu pôsobia atraktívnejšie a mužnejšie. Hlavne v zahraničí je to veľmi vyhľadávaný zákrok. A ešte chodia takí, ktorých pošlú manželky. (smiech)

Predpokladám, že väčšina klientov už príde s určitou predstavou. Pokiaľ tá predstava je z vášho odborného pohľadu prehnaná, ako takúto situáciu riešite?
Veľká väčšina si nechá poradiť, čo som veľmi rada. Občas príde klientka, dá si dole respirátor, doslova mi bije do očí malá, ustupujúca brada a predpokladám, že ju chce vykontúrovať. Na moje počudovanie však prichádza s požiadavkou zväčšiť pery. Keby som ich zväčšila, tvár by pôsobila menej harmonicky a brada by opticky ešte viac ustúpila. Na tvári nehodnotím iba jednotlivé časti, pozerám sa na ňu ako celok.

Bol aj prípad, keď ste zákrok odmietli?
Chodia aj takí, ktorí prídu s vyslovene zlým nápadom, na ktorom trvajú. Takých pacientov neošetríme. Je nám jasné, že skúsia inde a pravdepodobne budú úspešní, ale my sa takou prácou prezentovať nechceme a som veľmi rada, že všetky 3 lekárky sa na tom zhodneme.


Ak by klient mal záujem o zákrok, ktorý by predstavoval možné zdravotné riziko, odmietnete ho
Áno, zo zásady.

Vráťme sa späť k ženám, ako výrazne sa nechávajú zmeniť?   
V súčasnej dobe už prevláda, chvalabohu, trend prirodzenosti. So súčasnými vedomosťami v estetickej medicíne vieme urobiť aj viac zákrokov alebo ošetrení s pekným, prirodzene vyzerajúcim výsledkom. Klientky už menej žiadajú meniť črty tváre, nechcú sa už tak kŕčovito na niekoho podobať. Chcú byť mladšou, sviežejšou verziou samej seba.

Stalo sa vám, že niekedy zákrok vyvolal neželané výsledky? Ak áno, aké to boli? 
Samozrejme. Od opuchu a modrín (čo je však súčasťou ošetrení) až po občasné hrčky v perách alebo drobné asymetrie. To sú veci, s ktorými si poradíme. Ojedinele sa stretneme napríklad s reakciou na výplňové materiály.

Zo všeobecnosti vieme, že nie každému lekárovi v estetickej medicíne sa zákroky podaria. Mali ste na klinike prípady, keď ste opravovali prácu iných?
Často, najčastejšie asi opravujeme pery. Videli sme teda už kadečo – od preplnených pier, keď klientka nevedela poriadne zatvoriť ústa ani sa napiť, až po aplikovanú kyselinu hyalurónovú určenú na aplikáciu do kĺbu, ktorá do pier nie je absolútne vhodná. Výsledok bol katastrofálny. Pani primárka zvykne podať pomocnú ruku menej skúseným lekárom z iných zariadení pri riešení komplikácií.

Vaši zákazníci sú zväčša zameraní na „skrášľovanie“ výzoru alebo ste mali aj prípady napr. nehôd, kde bol výzor nejakým spôsobom deformovaný?
U väčšiny klientiek skrášľujeme alebo sa snažíme zvrátiť známky starnutia alebo starnutie spomaliť. Samozrejme, zvykneme riešiť aj korekcie vzhľadu klientov po nehodách, hlavne jazvy alebo mierne až stredné asymetrie. Občas pomáhame aj klientom s vrodenou vadou tvárového skeletu, ak je to možné. Z týhto výsledkov sa všeobecne tešíme omnoho viac.

V našej redakcii sme v minulosti mali článok o potení a následnom zastavení potenia cez zákrok. Zo strany čitateľov sme mali vlnu negatívnych komentárov, kde prevládal názor, že tento zákrok je nebezpečný. Taktiež aj to, že potenie sa následne po zákroku presúva na iné miesto na tele. Je to pravda?
Ak myslíte odstránenie potenia botulotoxínom – ide o maximálne bezpečný zákrok, kde sa do podpazušia aplikuje botulotoxín viacerými vpichmi a potenie sa výrazne zmierni alebo úplne odstráni na cca 9 – 12 mesiacov. Na kompenzačné potenie sa nás často pýtajú, teda či sa po zákroku nebudú viac potiť dlane, alebo chrbát. Ale nie, nebudú. (úsmev)

MUDr. Alexandra Sirá pochádza zo Žiliny, v roku 2013 ukončila štúdium všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte SZU v Bratislave. Jej snom bolo venovať sa dermatológii a estetickej medicíne. Po ukončení štúdia sa jej však napriek veľkej snahe nepodarilo získať prácu na dermatovenerológii, preto sa zamestnala na Detskom oddelení KNsP Čadca, čo spočiatku brala len ako prestupnú stanicu. 

Popri práci sa však vzdelávala aj v estetickej medicíne, navštevovala rôzne školenia a workshopy a postupne naberala zručnosti hlavne v oblasti aplikácie výplňových materiálov, botulotoxínu a biodermálnych nití. Po 3 rokoch prácu na oddelení prerušila a takmer 5 rokov strávila na materskej dovolenke. Napriek tomu, že voľného času nebolo veľa, vo vzdelávaní v estetickej medicíne za podpory a veľkej pomoci manžela mohla pokračovať. Predatestačnú prípravu z pediatrie napokon nedokončila a vrátila sa naspäť k jej pracovnému snu a vášni – k estetickej medicíne.

Estetickej medicíne sa venuje už 8 rokov, okrem samotných výkonov ju veľmi baví aj vzdelávanie, kde sleduje najnovšie metódy a postupy a chodí sa vzdelávať od zahraničných špecialistov. Je vďačná, že sa môže vzdelávať a rozvíjať pod vedením úspešnej primárky MUDr. Petrášovej, ktorá má dlhoročné skúsenosti a sama sa vzdelávaniu mladších kolegov venuje. Aktuálne teda pracuje v žilinskej klinike Dermapoint, kde má možnosť venovať sa obľúbenej estetike a aj dermatológii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu