Mesto Žilina novelu o zákaze parkovania na chodníkoch víta, motoristov budú preventívne upozorňovať


Foto: Mesto Žilina novelu o zákaze parkovania na chodníkoch víta, motoristov budú preventívne upozorňovať

Parkovanie kdekoľvek na chodníkoch už nebude možné. Schválená novela cestného zákona, ktorá nadobudla účinnosť už 1. marca 2022, zakazuje státie áut na chodníkoch všade tam, kde to nebude povoľovať dopravná značka.

Poslanci národnej rady zároveň podali návrh zákona, ktorý zruší novelu a predĺži parkovanie na chodníku do 31. marca 2024. V prípade, že by návrh prešiel, nestane sa tak skôr ako v polovici marca. Od 1. marca tak platí až do zmeny novela zákona.

Za mesto Žilina, kde je parkovanie na chodníkoch častou témou a zároveň dlhodobým problémom, sa hovorca Vladimír Miškovčík vyjadril: „Mesto Žilina presadzuje princípy udržateľnej mestskej mobility, preto uvedenú novelu zákona vítame. Chodníky sú prioritne určené pre chodcov za účelom ich bezpečnej a plynulej mobility. Po novom bude možné parkovanie na chodníku len v prípade, že bude označené dopravným značením.“

Na základe dôležitosti jednotlivých chodníkov z hľadiska intenzity pešej dopravy (lokalizácia, hlavné pešie ťahy a podobne) a ich šírkového usporiadania budú v meste určovať, či bude umožnené na chodníku parkovať. To bude určené zároveň na základe situácie statickej dopravy v danej lokalite.


Aj v prechodnom období odporúčame vodičom rešpektovať aktuálnu legislatívu. Motoristov budeme na novelu, ktorá zakazuje parkovanie na chodníkoch, preventívne upozorňovať,“ dodal Miškovčík.

Je dôležité zdôrazniť, že od minulého roka môžu okrem policajtov udeľovať pokuty aj mestá a obce. Sankcie sa v tomto prípade ukladajú v súlade s objektívnou zodpovednosťou. Osobou zodpovednou za dodržiavanie pravidiel je v tomto prípade držiteľ vozidla.

Taktiež treba podotknúť, že obmedzenie parkovania na chodníkoch môže spôsobiť mnohým obciam, mestám a mestským častiam problémy, keďže nestihnú vytvoriť nové parkovacie miesta, alebo vyznačiť dopravné značenie, ktoré umožní parkovanie na chodníkoch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu