Nadácia KIA venovala 50-tisíc eur na pomoc obyvateľom Ukrajiny, pri Metre v Žiline budú zbierať materiálnu pomoc


Foto: Nadácia KIA venovala 50-tisíc eur na pomoc obyvateľom Ukrajiny, pri Metre v Žiline budú zbierať materiálnu pomoc Foto: Facebook / ŽSK

Pomoc obyvateľom Ukrajiny, ktorí aktuálne čelia neľahkej situácii a snažia sa dostať preč z krajiny, poskytnú v Žilinskom kraji ďalšie inštitúcie. V piatok 25. februára ohlásila prostredníctvom sociálnej siete podporu Nadácia Kia Slovakia. Tá venovala sumu 50-tisíc eur na zlepšenie podmienok ľudí hľadajúcich útočisko na Slovensku.

„Dnes sme poslali 50 000 eur organizácii Slovenský Červený kríž - Spolu pomôžeme na pomoc obyvateľom Ukrajiny, ktorí prídu na územie Slovenskej republiky. Veríme, že aj náš finančný príspevok prispeje k zlepšeniu podmienok tým, ktorí hľadajú útočisko v našej krajine,“ spresnila nadácia.

Ďalšiu podporu vyjadril Žilinský samosprávny kraj, ktorý odsudzuje vojenskú agresiu Ruska na území Ukrajiny. Na znak solidarity s naším východným susedom sa pripája k výzve ministra dopravy a výstavby a až do odvolania umožní občanom Ukrajiny využívať prímestskú dopravu bezplatne.

„Do aktivity sa zapoja obaja dopravcovia, cestujúcim stačí preukázať sa platným cestovným pasom alebo občianskym preukazom. Aj takto chceme pomôcť občanom Ukrajiny, ktorí budú nútení opustiť svoju domovinu,“ spresnila krajská samospráva.


Verejnosť sa môže tiež zapojiť do zbierky materiálnej pomoci, ktorá sa uskutoční v Žiline - na parkovisku pri predajni Metro a to v nedeľu 27. februára od 18:00 hod. Ľudia môžu priniesť občerstvenie a balenú vodu, ovocie, konzervy, instantné polievky, sunáre, detskú výživu, čaje, džúsy, toaletný papier, papierové vreckovky, jednorazové poháre, akékoľvek balené potraviny ale aj hračky pre deti, detské hygienické potreby, farbičky, omaľovánky či plienky.

Bližšie informácie sú dostupné v skupine s názvom „Žilina pomáha Ukrajine“ na sociálnej sieti: https://www.facebook.com/groups/714075366634373.

Ministerstvo vnútra zriadilo kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Kontakty slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci (šatstvo, oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti, potraviny a podobne) a ponuky ubytovania:

  • pomocpreukrajinu@minv.sk
  • +4212/48 59 33 12 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu