Mesto Žilina nevie ovplyvniť výrub stromov na Bulvári, zásah bol potrebný z dôvodu rekonštrukcie potrubí


Foto: Mesto Žilina nevie ovplyvniť výrub stromov na Bulvári, zásah bol potrebný z dôvodu rekonštrukcie potrubí
Galéria: 5 fotiek

V posledných týždňoch bolo v Žiline zrealizovaných viacero výrubov drevín, tie prebiehali v niekoľkých častiach mesta. Ďalší zásah do zelene zaregistrovali obyvatelia v stredu 23. februára v centre mesta, na čo nás následne aj upozornili. Išlo o výrub stromov na Ulici Antona Bernoláka v Žiline.

Na vzniknutú situáciu sme upozornili prostredníctvom fotografií od čitateľov. V súvislosti s nahláseným podnetom sme  tiež oslovili hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka, ktorý informoval, že odstránenie týchto drevín sa uskutočňuje z dôvodu prác na rekonštrukcii prípojok na teplovodnom potrubí, ktoré realizuje súkromná spoločnosť.

Uvedené výruby sa uskutočňujú v ochranných pásmach inžinierskych sietí, kde v zmysle zákona ochrane prírody a krajiny súhlas na výrub drevín nevyžaduje ak je ho nevyhnutné vykonať z dôvodov podľa osobitných predpisov.


Ten, kto chce vykonať takýto výrub, je povinný túto skutočnosť písomne oznámiť orgánu ochrany prírody najmenej 15 pracovných dní pred plánovaným uskutočnením výrubu. Orgán ochrany prírody je povinný zverejniť oznámenie na svojom webovom sídle, a to najneskôr do troch pracovných dní od doručenia oznámenia,“ uviedol k výrubu Miškovčík.

Príslušným orgánom ochrany prírody je podľa zákona Okresný úrad Žilina, Odbor starostlivosti o Životné prostredie a nie mesto Žilina.

Mesto Žilina z pozície prvostupňového orgánu ochrany prírody nemá možnosť ovplyvniť daný výrub. Rovnako samospráva nemá možnosť uložiť podmienky daného výrubu, všetko je to v kompetencii príslušného správneho orgánu, ktorý dané oznámenie prijíma, čiže Okresného úradu v Žiline,“ dodal hovorca.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu