VIDEO: Rekonštrukcia mosta na Vlčincoch sa pravdepodobne predraží, mesto podpísalo novú zmluvu na 97-tisíc eur


Foto: VIDEO: Rekonštrukcia mosta na Vlčincoch sa pravdepodobne predraží, mesto podpísalo novú zmluvu na 97-tisíc eur
Galéria: 15 fotiek

Na najväčšom žilinskom sídlisku Vlčince odštartovala v lete minulého roka rekonštrukcia poškodeného mosta. Opravy si vyžiadal mostný objekt na ulici Matice slovenskej, ktorý spája časti Vlčince II a III. Celková hodnota prác bola pôvodne vyčíslená na sumu viac ako 92-tisíc eur, dokončiť ich mali do jedného roka.

Práce mali byť pôvodne zamerané na renováciu povrchov a realizáciu zosilňujúcej nadbetonávky či nahradenie poškodených vrstiev. Po odfrézovaní existujúcej vrstvy vozovky a oprave podkladu mali položiť nový asfaltový povrch v oboch jazdných pruhoch. Existujúci kamenný obklad v podchodoch mal byť vyčistený a miesta, ktoré nie sú chránené obkladom, zrekonštruované.

Od začiatku opráv ubehlo niečo vyše pol roka, momentálne počas zimných mesiacov stavenisko zíva prázdnotou. Nepriaznivé poveternostné podmienky sa podpísali pod zatekanie vody na obnovené časti. Voda sa pri daždivom počasí valí aj priamo zo stropu v podchode pre peších.

Galéria: 15 fotiek

Rekonštrukcia mostov prebiehala na základe zmluvy o dielo (č. 202/2021), ktorá bola podpísaná 18. mája 2021 s celkovou sumou 92 126 eur. V novembri minulého roka podpísalo mesto dodatok k tejto zmluve, kde bola cena znížená o 16 239 eur. Následne o približne tri týždne neskôr došlo k podpisu ďalšej zmluvy (č. 674/2021) v ktorej je stanovená cena 97 819 eur.

Všetky zmluvné dokumenty zverejnilo mesto Žilina vo svojej elektronickej verejnej správe. V prípade, ak sú obe vrátane dodatku platné, celková cena za rekonštrukciu sa môže vyšplhať až na 173-tisíc eur vrátane DPH. Zo zverejnených faktúr zároveň vyplýva, že samospráva zaplatila v decembri 2021 za doterajšie práce zhotoviteľovi sumu 62 596 eur (faktúra č. 0212021).



Na navýšenie ceny oproti pôvodnému plánu upozornila aj mestská poslankyňa Iveta Martinková prostredníctvom sociálnej siete, ktorá zároveň uviedla, že malo byť zistené vážnejšie poškodenie mostného objektu, s čím sú spojené zvýšené náklady.

„Z plánovanej sumy 90 000 € sa stalo 160 000 € lebo prišli na to, že most je v horšom stave ako predpokladali.  Ja som laik, ale tých 90 000 to bol nonsense už na prvý pohľad a či to riadne urobia za 160 000 €, to teda netuším. Isté je, že krásny travertínový obklad zmizol, čo ma naozaj mrzí. A novo omietnuté steny zatekajú. Ostáva mi len veriť, že na konci rekonštrukcie bude všetko v poriadku a budeme sa môcť tešiť z kultivovaného prostredia,“ napísala poslankyňa.

S otázkou, aká bude celková cena prác za rekonštrukciu mostov na ulici Matice slovenskej sme sa obrátili na hovorcu mesta Žilina. Ten však aj napriek dostatočnému predstihu do zverejnenia článku neodpovedal.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu