Základnú a materskú školu v Bytčici čaká veľká rekonštrukcia, práce by mali začať už v letných mesiacoch


Foto: Základnú a materskú školu v Bytčici čaká veľká rekonštrukcia, práce by mali začať už v letných mesiacoch Foto: Mesto Žilina

Žilinská samospráva získala nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 330-tisíc eur na veľkú rekonštrukciu budovy základnej školy s materskou školou v mestskej časti Bytčica. Ide o projekt zníženia energetickej náročnosti budovy, ktorého cieľom je vylepšiť tepelno-technický stav a dosiahnuť úsporu energie.

Nastavenie harmonogramu prác je aktuálne v príprave, no stavebné práce by sa mali zrealizovať najneskôr do konca roka 2023. V súčasnosti prebieha príprava zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku a administratívna kontrola verejného obstarávania.

„Som rád, že sa vďaka mojim aktivitám konečne podarilo pripraviť a rozbehnúť rekonštrukciu budovy základnej a materskej školy. Celý proces odštartovalo vyčlenenie financií z poslaneckého fondu, kde som ešte v roku 2020 využil sumu 10-tisíc eur na projektovú dokumentáciu,“ uviedol mestský poslanec Anton Trnovec, podľa ktorého sa takéto rozsiahle práce budú realizovať prvýkrát, odkedy bola budova postavená.

V minulom roku absolvovala riaditeľka školy Alena Tisoňová spolu s odbornou referentkou MsÚ Jankou Pačekovou a poslancom Antonom Trnovcom viaceré stretnutia, na ktorých aj s projektantkou dôkladne pripravili všetky podklady pre úspešné získanie finančného príspevku. To sa napokon podarilo a práce tak môžu odštartovať už v letných mesiacoch.


Znížiť energetickú náročnosť budovy školy chce samospráva niekoľkými opatreniami - zateplením obvodového plášťa, strechy, výmenou časti otvorových konštrukcií, rekonštrukciou vykurovacej sústavy s energeticky úsporným zdrojom vykurovania spolu s reguláciou či výmenou osvetľovacích telies za úsporné LED osvetlenie.

Súčasťou rekonštrukčných prác bude aj vylepšenie estetického vzhľadu objektu, doplnenie bezbariérových prístupov do budovy, návrh nových prestrešení vstupov a doplnenie chodníkov.

„Celková energetická náročnosť sa zníži zo súčasnej energetickej triedy D na triedu A1 a budova sa tak stane ultranízkoenergetickou. Zároveň sa dosiahne zníženie záťaže na životné prostredie prostredníctvom emisií znečisťujúcich látok,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Elokované pracovisko Základnej školy s materskou školou Gaštanová, ktoré sa nachádza v Bytčici, navštevuje spolu 115 detí. Z tohto počtu je v dvoch triedach materskej školy 45 detí a v základnej škole sa na prvom stupni vzdeláva 70 žiakov v štyroch triedach.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu