Blikajúca svetelná inštalácia v podchode na Rondli je pre ľudí rušivá a nepríjemná, autori ju odstránia


Foto: Blikajúca svetelná inštalácia v podchode na Rondli je pre ľudí rušivá a nepríjemná, autori ju odstránia Foto: Facebook / Stanica Žilina-Záriečie

Podchod pre peších v blízkosti kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie má od minulého roka nové osvetlenie. Jeho inštalácia prebehla v októbri a podieľali sa na nej Inca Plavnieks a jeho kolega z Košíc so pseudonymom Sedem Minuta.

Svetelná 5G inštalácia mala osvetliť a zatraktívniť tmavý priestor podchodu popod frekventovaný žilinský okruh na Rondli. Hoci bola myšlienka dobrá, negatívne ohlasy nenechali na seba dlho čakať. Niektorí obyvatelia mesta vyjadrili svoju nespokojnosť na sociálnej sieti aj prostredníctvom stránky odkazprestarostu.sk.

Blikajúce osvetlenie je pre občanov údajne rušivé a zdravotne závadné. Podľa zverejnených informácií by im omnoho viac vyhovovalo monotónne trvalé svietenie namiesto efektného a neustále sa meniaceho. V podnetoch preto žiadajú prepnutie režimu svietenia.


Žilinská samospráva však informovala, že umiestnenie tohto LED osvetlenia nebolo vopred konzultované a navyše zasahuje do bežného osvetlenia podchodu. V blízkej dobe bude preto odstránené.

„Občianske združenie, ktoré sa stará o železničnú stanicu Záriečie nachádzajúcu sa v blízkosti podchodu, sa usilovalo zatraktívniť tento podchod. Aktivity ale vopred nekonzultovali s mestom Žilina, ktoré má na starosti verejné osvetlenie uvedeného podchodu. Inštaláciou blikajúceho LED osvetlenia neprimerane zasiahli do osvetlenia podchodu, na čo boli upozornení. Prisľúbili, že osvetlenie odstránia a uvedú ho do pôvodného stavu, uviedol hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu