Najviac obyvateľov pribudlo za desať rokov v okrese Námestovo, Martin sa zo všetkých miest vyľudňuje najrýchlejšie


Foto: Najviac obyvateľov pribudlo za desať rokov v okrese Námestovo, Martin sa zo všetkých miest vyľudňuje najrýchlejšie Foto: ilustračné

Sčítanie obyvateľstva Slovenskej republiky prebieha každých 10 rokov. Porovnaním výsledkov jednotlivých sčítaní z roku 2011 a 2021 je možné zistiť, ako sa za tento čas zmenil počet občanov v jednotlivých okresoch Žilinského kraja.

Najviac ľudí pribudlo v Námestove - okrese, ktorý drží aj prvenstvá v počte obyvateľov narodených na Slovensku a hlásiacich sa k slovenskej národnosti, ako aj v počte rímskokatolíkov. Počet obyvateľov tohto okresu sa za posledné desaťročie zvýšil o 5,8%.


Druhú priečku v počte nových obyvateľov obsadil Žilinský okres. V Žiline a priľahlých obciach žilo v minulom roku o 7 383 ľudí viac, než v roku 2011, čo znamená takmer 4,6% nárast.


Počet občanov sa zvýšil len v štyroch okresoch Žilinského kraja, zvyšných sedem zaznamenalo menší či väčší pokles počtu obyvateľstva. Najhoršie je na tom okres Čadca, ktorý opustilo približne 3,8% ľudí, tesne nasledovaný Martinom, ktorému ubudlo necelých 3,1% obyvateľov.

Samotné mesto Martin za posledných 20 rokov stratilo viac než 8000 ľudí, teda 13,4% všetkých svojich občanov. Zaradilo sa tým na prvé miesto v kategórii najrýchlejšie sa vyľudňujúce mesto nad 50 000 obyvateľov. V príspevku na sociálnej sieti na to upozornil poslanec mestského zastupiteľstva, Ing. Michal Uherčík.

Celkový počet obyvateľov Žilinského kraja sa však za posledné desaťročie príliš nezmenil, pribudlo len necelého 0,5% ľudí.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu