Žilina platí za prevádzku verejných bicyklov mesačne 11-tisíc eur aj počas zimy, detaily spresnil hovorca


Foto: Žilina platí za prevádzku verejných bicyklov mesačne 11-tisíc eur aj počas zimy, detaily spresnil hovorca Foto: Facebook / BikeKIA

Žilinská samospráva hradí za systém zdieľaných bicyklov pravidelný mesačný poplatok vo výške približne 11 130 eur. Faktúra je vystavená bez ohľadu na to, či sú zimné alebo letné mesiace. Na skutočnosť nás upozornil čitateľ, ktorý narazil na jednu z týchto faktúr na stránke elektronickej verejnej správy mesta.

Dodávateľská faktúra sa týkala zabezpečenia prevádzky projektu s názvom Systém verejných bicyklov za december minulého roku. Mesto v tomto mesiaci zaplatilo spoločnosti Arriva Slovakia a.s, viac než 11 130 eur. Nášho čitateľa zaujímalo, čo sa za touto sumou ukrýva, keďže bicykle nie sú v zimných mesiacoch používané.

Z predošlých dodávateľských faktúr sme zistili, že rovnaká suma bola spoločnosti Arriva Slovakia a.s. vyplatená každý mesiac od začiatku roka 2021. S otázkou, čo všetko je v sume zahrnuté, sme sa obrátili na samosprávu. K otázkam sa vyjadril hovorca mesta Žilina.

„V zmysle zadávacích podkladov pre verejné obstarávanie je platba nastavená za prevádzku na mesačnej báze, ktorej výška je rovnaká počas celej dĺžky trvania zmluvy, nerozlišuje sa sezóna a nesezóna. Vysúťažená suma je jednoducho prepočítaná rovnomerne na celú dobu. Bicykle, ktoré sú využívané v rámci bikesharingu v Žiline, sa v zimnom období servisujú a pripravujú na novú sezónu,“ spresnil Vladimír Miškovčík,

Prevádzka bikesharingu v Žiline je zabezpečená zmluvnou spoločnosťou, ktorá vykonáva aj servis. Zmluva o prevádzke bola uzatvorená na základe výsledku verejného obstarávania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu