Viacero obcí na Orave a Liptove trápi snehová kalamita: Sneh obmedzuje prístup do domov a premávku na cestách


Foto: Viacero obcí na Orave a Liptove trápi snehová kalamita: Sneh obmedzuje prístup do domov a premávku na cestách Foto: Facebook / Naše Beňadovo

Snehová kalamita a s ňou spojená mimoriadna situácia momentálne trápi osem obcí v Žilinskom kraji. Ide najmä o Oravskú Lesnú a Beňadovo v okrese Námestovo, Liptovskú Kokavu v okrese Liptovský Mikuláš a Malatinú, Žaškov, Jasenovú, Zázrivú, Oravský Podzámok v okrese Dolný Kubín.

V súvislosti s veľkou nádielkou snehu bolo potrebné zlepšiť priechodnosť ulíc a taktiež aj odstrániť vznikajúce záveje. Miestami bol skomplikovaný aj prístup obyvateľov do domov či na dvory.

Z ciest sa vďaka tomu stali jednoprúdovky a nastali komplikácie aj s obchádzaním áut. V niektorých častiach obce Malatiná boli podľa slov starostu Zdenka Kubáňa aj dvojmetrové mantinely snehu.

V niektorých obciach začali nadmerné množstvo snehu odvážať pomocou bagrov a nákladných vozidiel. Vďaka ťažkej technike sa podarilo obnoviť premávku a spriechodniť kritické úseky.


V dôsledku hustého sneženia boli v dotknutých obciach viaceré cesty neprejazdné a na krajoch sa vytvorili vysoké snehové mantinely. Samosprávy varovali obyvateľov prostredníctvom miestneho rozhlasu, pričom im poskytli aj dôležité informácie prípadne kontakty na členov krízových štábov.

Využiť ťažkú techniku na odvoz snehu museli aj v Demänovej (mestská časť Liptovského Mikuláša). Práce tu vykonávali zamestnanci verejnoprospešných služieb. Obyvateľom a návštevníkom zabezpečili voľnejší pohyb po chodníkoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu