Rozsiahla investícia do modernizácie mostov na Kysuciach: Žilinský kraj za opravu zaplatil 2 milióny eur


Foto: Rozsiahla investícia do modernizácie mostov na Kysuciach: Žilinský kraj za opravu zaplatil 2 milióny eur

Žilinský samosprávny kraj informoval na sociálnej sieti o ukončení modernizácie mostov v obciach Makov, Vysoká nad Kysucou, Nižný Kelčov, Staškov a Raková v okrese Čadca. Rekonštrukcia stála zhruba 2 milióny eur a jeho súčasťou bola aj oprava viac ako 1,5 kilometra cesty II/487 v dvoch úsekoch - vo Vysokej nad Kysucou a Podvysokej.

„Mosty boli vo veľmi zlom technickom stave s ohrozenou statikou už dlhé roky, preto bolo nevyhnutné pristúpiť k ich komplexnej oprave - odstránili sa všetky časti mostného zvršku, zábradlia, rímsy, kamenné obrubníky, vozovka vrátane izolácie, mostné odvodňovače i mostné závery,“ dodal Žilinský kraj na sociálnej sieti.

Prvé práce štartovali koncom roka 2020 a skončili po dvoch rokoch. Išlo o hĺbkové rekonštrukcie, pri ktorých sa odstránili všetky časti mostného zvršku, zábradlia, rímsy, kamenné obrubníky, vozovka vrátane izolácie, mostné odvodňovače i mostné závery.

Práce sa podarilo ukončiť iba s miernym zdržaním, lehotu výstavby musela župa predĺžiť napríklad v prípade oblúkového mosta v Rakovej, kde sa ukázal horší technický stav, ako ten, s ktorým sa uvažovalo v projekte. Bolo potrebné vykonať dodatočný diagnostický prieskum, na základe ktorého sa určil ďalší postup sanácie mostných oblúkov.

Projekt Zlepšenie prepojenia ciest okresov Tešín a Čadca a diaľnicou D3, v rámci ktorého bola modernizácia vykonávaná, bol súčasťou cezhraničnej spolupráce Interreg PL-SK. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu