Vojenská nemocnica v Ružomberku a univerzitná nemocnica v Martine patria medzi najlepšie na Slovensku


Foto: Vojenská nemocnica v Ružomberku a univerzitná nemocnica v Martine patria medzi najlepšie na Slovensku Foto: uvn.sk

Každé štyri roky hodnotí inštitút INEKO kvalitu nemocníc na Slovensku. To, ako vysoko sa nemocnica umiestni v rebríčku laureátov na ocenenie Nemocnica roka závisí od kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačnej skúsenosti lekárov, náročnosti diagnóz pacientov či ich spokojnosti s poskytnutou starostlivosťou. Hodnotená je aj transparentnosť nemocníc a ich schopnosť hospodáriť s financiami.

V kategórii štátne univerzitné a fakultné nemocnice v roku 2021 zvíťazila Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, nasledovaná však bola dvomi nemocnicami zo Žilinského kraja. Na druhom mieste sa umiestnila vojenská nemocnica SNP v Ružomberku a na tretiu priečku obsadila univerzitná nemocnica v Martine.

Ocenené nemocnice Žilinského kraja si svoju kvalitu udržujú dlhodobo. Počas siedmych ročníkov hodnotenia INEKO sa ružomberská nemocnica ani raz neumiestnila nižšie než na treťom mieste a martinská pod túto priečku skĺzla len dvakrát.

Generálny riaditeľ UN Martin, MUDr. Dušan Krkoška, PhD., MBA, by ju rád v budúcnosti videl na prvom mieste: „Teší nás, že si už niekoľko rokov udržujeme v hodnotení kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti TOP pozíciu medzi univerzitnými a fakultnými nemocnicami na Slovensku. Stále sú však ukazovatele, v ktorých máme priestor sa zlepšovať. Je pre nás výzvou poskočiť v rebríčku inštitútu INEKO o čosi vyššie a stať sa najlepšími. Veríme, že kým sa postaví nová univerzitná nemocnica v Martine, budeme pripravení aj na prvenstvo.“


Medzi nadpriemerné slovenské nemocnice sa umiestnila aj dolnooravská nemocnica Dolný Kubín. Všetky ostatné nemocnice Žilinského kraja boli hodnotené ako priemerné.

Hoci pandémia koronavírusu celoplošne zhoršila v roku 2020 kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ružomberskej nemocnici sa ju podarilo zachovať najlepšie na Slovensku. Nie je preto prekvapením, že má aj najspokojnejších pacientov. Zároveň je táto nemocnica jedinou, ktorej sa práve v náročnom roku 2020 podarilo skrátiť dobu čakania na urgentnom príjme takmer o tri minúty na necelých 16 minút. Celkovo sa v tomto roku priemerná čakacia doba na urgentných príjmoch predĺžila až na 20,5 minút.

Najkratšie čakajú na urgente pacienti v martinskej univerzitnej nemocnici – v priemere menej než 15 minút. Umiestnenie UN Martin ovplyvňuje aj to, že je vyhľadávaná pacientami s náročnými diagnózami, čo zvyšuje počet opakovaných operácií a riziko úmrtí. Podobne ako v ružomberskej nemocnici, aj tu sú pacienti veľmi spokojní s poskytnutou liečbou.

Slabou stránkou ÚVN SNP v Ružomberku v porovnaní s ostatnými nemocnicami je transparentnosť, hodnoteniu martinskej nemocnice nepomáha jej hospodárenie s finančnými prostriedkami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu