Situácia s parkovaním v Žiline začína byť neúnosná, obyvatelia spisujú petíciu za jej riešenie


Foto: Situácia s parkovaním v Žiline začína byť neúnosná, obyvatelia spisujú petíciu za jej riešenie Foto: Znemožnený vývoz odpadu (Facebook) / Ulica B. S. Timravy (zapakorvanie.sk)

Problém s parkovaním v Žiline sa začína dotýkať čoraz väčšieho počtu obyvateľov. Nedostatok miest evidujú na všetkých sídliskách, vozidlá sú často odstavené nielen v úzkych uličkách ale aj v križovatkách a zákrutách. Nezodpovedné parkovanie môže v niektorých prípadoch obmedziť výkon bežných mestských služieb, inokedy dokonca zablokovať prejazd záchranných zložiek smerujúcich k vážnemu prípadu.

Komplikácie sa podľa zverejnených fotografií objavujú aj v lokalite, kde nedávno žilinský developer navrhol výstavbu parkovacieho domu, no pre nesúhlas verejnosti svoju ponuku napokon stiahol. Ulica B. S. Timravy je vo večerných hodinách plne obsadená, automobily bývajú preto odstavené aj v strede cesty, kde tvoria prekážku.

V reakcii na aktuálnu situáciu vznikla v Žiline iniciatíva Za lepšie parkovanie, ktorá nielen upozorňuje na potreby jej riešenia, ale zároveň spisuje petíciu. Cieľom je vyzvať samosprávu a mestské zastupiteľstvo, aby podporili výstavbu nových parkovacích miest, ktoré odbremenia chodníky a verejné priestranstvá od nadmerného počtu vozidiel.


„Nedostatok parkovacích miest je jedným z najväčších problémov nášho mesta. Nevhodne parkujúce autá blokujú chodníky a obmedzujú mestskú zeleň. V horšom prípade tiež blokujú príjazd hasičov a záchranných zložiek. Zahusťovanie dopravy vo verejnom priestore sa dotýka každého z nás,“ uvádza občianske združenie ZAparkovanie na svojom webe.

Petičný výbor tvoria štyria aktívni Žilinčania, ktorí chcú dosiahnuť, aby sa po rokoch začali kompetentní urýchlene zaoberať neustále sa zhoršujúcou situáciou a prijali opatrenia s cieľom jej zlepšenia. Nedostatok parkovacích miest je totiž jedným z najväčších problémov nášho mesta.

Petíciu je možné podpísať na stránke peticie.com/zaparkovanie_v_iline



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu