Ružomberská nemocnica dáva do pozornosti linku pomoci pre deti, na ktorých je páchané násilie


Foto: Ružomberská nemocnica dáva do pozornosti linku pomoci pre deti, na ktorých je páchané násilie

Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku – FN vyvesila plagáty Národnej linky VIAC AKO NI©K na verejne dostupných miestach, kde sa najmä pohybujú detskí návštevníci a pacienti. Linku zriaďuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a jej hlavným cieľom je nepretržite pomáhať deťom v ohrození. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti.

Pracovníci linky ponúkajú deťom cez bezplatnú online komunikáciu rýchlu a adresnú pomoc, poradenstvo či podporu. „Spojiť sa s nimi je možné cez chat na webovej stránke www.viacakonick.sk alebo cez mobilnú aplikáciu. Výhodou týchto nastavení je predovšetkým jednoduché ovládanie, dostupnosť a tiež funkcia rýchleho zatvorenia, teda okamžitého ukončenia komunikácie a vymazanie histórie. Dieťa, ktoré sa cíti byť ohrozené, sa rovnako môže zveriť so svojím problémom a žiadať o pomoc aj prostredníctvom e-mailu na adrese pomoc@viacakonick.gov.sk,“ dodala nemocnica.


Heslá linky sú súkromie, dôvera, riešenia a zodpovednosť

Násilie páchané na deťoch má podľa nemocnice viaceré formy, a to napr. ponižovanie, vysmievanie, vyhrážanie sa násilím, bitie, týranie, zosmiešňovanie na internete, vydieranie, sexuálne násilie, zanedbávanie atď. Je dobré, ak sa dieťa najprv porozpráva o týchto problémy najprv s rodičmi, pokiaľ má voči nim dôveru. 

Existujú však prípady, keď dieťa s rodičmi nechce komunikovať, má príklad obavy alebo sa deje niečo, čo dieťaťu ubližuje, pre takéto prípady funguje táto linka.

Národná linka VIAC AKO NI©K dopĺňa systém už existujúcich liniek, ktoré rovnako pomáhajú a radia ľuďom v rôznych ťažkých životných situáciách. Je jednou z aktivít Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím a jedným z opatrení vyplývajúcich z Národnej stratégie ochrany detí pred násilím schválenej vládou Slovenskej republiky. Odborným garantom Národnej linky je Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu