Dvanásť žilinských hasičov je v pohotovosti aj na Štedrý deň, spoločne si pripravia večeru a stromček


Foto: Dvanásť žilinských hasičov je v pohotovosti aj na Štedrý deň, spoločne si pripravia večeru a stromček Foto: Hasičský a záchranný zbor

Príslušníci hasičského a záchranného zboru trávia tretinu svojho času v práci počas celého kalendárneho roka. Vianočné sviatky nie sú žiadnou výnimkou, a preto sa počas sviatočnej služby snažia mnohokrát spestriť si pracovný čas.

Hoci v tento deň zasahujú menej ako inokedy počas roku, je však nevyhnutné, aby boli pre prípad k dispozícii. V každej hasičskej stanici si pracovníci na Vianoce pripravia večeru a ozdobia aj vianočný stromček.

Našu redakciu zaujímalo, ako budú tohtoročné sviatky tráviť žilinskí hasiči. Preto sme vyspovedali vedúceho oddelenia operačného riadenia a integrovaného záchranného systému (IZS) pplk. Ing. Michala Kypusa. Ten nám priblížil, že služba sa významne nelíši od iných vykonávaných v roku a hoci majú aj štedrovečernú hostinu, no nedá sa porovnať s tou, ktorú by trávili s rodinami či v kruhu blízkych vo svojich vlastných domovoch. „Službukonajúci hasiči si sami pripravia večeru a strávia pri nej pár minút navyše oproti bežným dňom,“ doplnil Kypus.


Počas Štedrého dňa sú tak, ako aj kedykoľvek v roku potrebné zásahy hasičov v rôznych situáciách. Hoci sú sviatky pokoja, napokon aj na Vianoce dochádza k nežiaducim udalostiam, ku ktorým sú zavolaní hasiči, či už ide o požiare, dopravné nehody, súčinnosť polícii, alebo záchrannej zdravotnej službe, technickú pomoc a iné. 

„Z minulého roka môžeme spomenúť požiar rodinného domu v obci Stará Bystrica zo dňa 24. 12. 2020, ktorý bol ohlásený na Krajské operačné stredisko v Žiline krátko pred 14. hodinou. Išlo o požiar svietnika s Betlehemským svetlom na balkóne rodinného domu, ktorý sa rozšíril do podkrovia. Zásahu sa okrem profesionálnych hasičov z Hasičskej stanice v Čadci zúčastnili aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Stará a Nová Bystrica. Likvidácia požiaru trvala cca 80 minút. Škoda bola odhadnutá na 45- tisíc eur.. Pri požiari našťastie nedošlo k zraneniu osôb. Hasičom sa podarilo uchrániť majetok v odhadovanej hodnote 50-tisíc eur,“ dodal Kypus.

Akým spôsobom sa rozdeľuje, kto z hasičov má službu na Vianoce a koľko ich bude k dispozícii tento rok v Žiline? „Hasiči majú ako v každej nepretržitej prevádzke rozpis služieb. Takže komu pri rozpise služieb pripadne zmena na Vianoce, ten je v službe. Na Štedrý deň bude na Hasičskej stanici v Žiline v prípade potreby pomôcť pripravených 12 príslušníkov.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu