Vyše stotisícovú petíciu za stavebnú uzáveru Demänovskej doliny bude riešiť zastupiteľstvo Žilinského kraja


Foto: Vyše stotisícovú petíciu za stavebnú uzáveru Demänovskej doliny bude riešiť zastupiteľstvo Žilinského kraja Foto: predolinu.sk

Už v pondelok 20. decembra 2021 sa bude konať zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja, kde jedným z bodov je aj prerokovanie petície za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy v Demänovskej Doline. Ako sme informovali v minulosti, petičnému výboru sa podarilo vyzbierať vyše 100 000 podpisov v digitálnej a fyzickej podobe na petičných hárkoch.

Autori petície, a s nimi viac ako 100-tisíc obyvateľov, žiadajú ukončenie výstavby bezodkladným vyhlásením dočasnej stavebnej uzávery a zredukovanie rozsahu plánovanej zástavby v novom územnom pláne obce. Riešiť dopravu by malo zavedenie celoročnej nízkoemisnej zóny pre osobnú dopravu v doline. Doline hrozí, že bez zásahu sa pri aktuálnom developmente zníži dostupná kapacita pitnej vody pre širšie územie.


Stredisko je síce významné z pohľadu cestovného ruchu, rozsiahla návštevnosť turistov ale predstavuje riziko pre podzemnú vodu. A tým najmä miestnych obyvateľov v blízkom okolí:

 „Demänovská dolina je z hľadiska ochrany prírody a krajiny významné územie národného až medzinárodného významu, ktoré predstavuje Národný park Nízke Tatry, Národná prírodná rezervácia Demänovská dolina, územia NATURA 2000 a Demänovský kras. V Demänovskej doline sú taktiež dva významné zdroje pitnej vody, ktoré zásobujú časť okresu Liptovský Mikuláš.“


Zároveň v dôvodovej správe informujú autori, že petícia bola v máji predložená Národnej rade Slovenskej republiky a Ministerstvu životného prostredia SR, druhý spomínaný rezort podporil diskusiu o požiadavkách vyše 100 000 obyvateľov.

V zastupiteľstve sa petícia nachádza aj preto, že aktuálne prebieha spracovanie územného plánu regiónu Žilinského kraja a župa sa bude zaoberať problematikou zosúlaďovania záujmov rozvoja cestovného ruchu a ochrany prírody a krajiny.

Ak župní poslanci schvália materiál, zároveň uložia Úradu Žilinského samosprávneho kraja povinnosť zaoberať sa týmto problémom nadmerného rozvoja turizmu a iniciovať rokovania s rezortom životného prostredia a dopravy o možnosti spracovania štúdia ekologickej dopravy v Demänovskej Doline a spádovom okolí.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu