Aj napodobenina zbrane sa považuje za zbraň, obrana má byť primeraná, hovorí podpredseda ŠKP Luger Žilina


Foto: Aj napodobenina zbrane sa považuje za zbraň, obrana má byť primeraná, hovorí podpredseda ŠKP Luger Žilina Foto: ŠKP Luger Žilina

V decembri sme upozornili na neznámu osobu, pohybujúcu sa v oblasti Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku. Po nič netušiacich chodcov strieľa airsoftovou zbraňou. Priniesli sme príbehy štyroch žien, ktoré streľba zasiahla a vystrašila.

Situácia vzbudila nevôľu žilinskej verejnosti a viacerí čitatelia upozornili, že v prípade, ak strelec narazí na niekoho zručnejšieho v sebaobrane alebo s právom nosenia zbrane, môže situácia vyústiť do horších scenárov.

Oslovili sme podpredsedu Športového klubu polície (ŠKP) Luger Žilina Michala Radolca, ktorý vysvetlil napríklad to, ako funguje streľba z airsoftovej zbrane a od čoho závisia jednotlivé typy streliva. Michal sa venuje už 20 rokov športovej streľbe, preferuje zbrane CZ shadow a Grand Power. Popísal aj fungovanie klubu športovej streľby v Žiline.

Odkedy funguje Športový klub polície Luger Žilina a je za názvom hlbší význam?

Klub vznikol v roku 2003 a obyčajne máva medzi 150 až 200 členmi. Názov bol zvolený na základe požiadaviek Únie telovýchovných organizácií polície (UNITOP) a keďže na Slovensku fungovalo veľa klubov pod skratkou ŠKP, tak sme sa odlíšili tým, že sme pridali slovo Luger. To má poukazovať na náboje, teda na strelectvo.

V ponuke máte aj kurzy zaobchádzania so zbraňou pre verejnosť. Za aký čas sa dokáže úplný laik naučiť využívať efektívne zbrane na obranu? Čo dokáže?

Kurz len ukáže smer a je na strelcovi, či má záujem sa rozvíjať, pretože bez nasledovného cvičenia zostane kurz len teóriou. Absolventi dokážu so zbraňou správne a bezpečne manipulovať, ovládajú základy streľby a pokročilé techniky.

Zároveň vedia využiť zručnosti pri rôznych krízových situáciách. Z radov verejnosti ročne vycvičíme okolo 20 ľudí. Na používanie zbrane necvičíme kriminálnikov a tých, ktorí by to zneužili voči iným.

Koľko ľudí v Žiline a okolí môže disponovať zbrojným preukazom typu A, oprávňujúcim na nosenie zbrane na verejnosti?

Presný počet mi nie je známy, ale na základe celoštátnej štatistiky to v okrese budú určite tisícky ľudí. 

V Žiline sa opätovne objavili prípady triafania ľudí z airsoftovej zbrane za prítmia. V prípade, že by niekto na ulici strieľal po civilistovi “ostrou” zbraňou, aký je najlepší postup z hľadiska ochrany zdravia? 

Ukryť sa a zavolať políciu. 

Vy osobne nosíte zbraň? Reagovali by ste rovnako, ako vyššie odporúčate verejnosti?

Áno nosím, a reagoval by som podľa okolností. Keďže ovládam streľbu, tak by som sa vedel ubrániť, ale je tu omnoho väčšie riziko usmrtenia ako keď vás napadnú holými rukami. Pri prestrelke ide doslova o život, zatiaľčo pri pouličnej bitke sa zväčša jedná o pár úderov či kopov, a človek sa dokáže z toho dostať. Následky streľby majú oveľa väčší dopad na zdravie. 

Aký je váš názor na hypotetickú situáciu, kedy by niekto opätoval streľbu z airsoftovej zbrane ostrými nábojmi - pri akých okolnostiach by ste to považovali za nutnú obranu?

Aj replika či napodobenina zbrane sa považujú za zbraň a obrana voči tomu je adekvátna. Ak ten, ktorý má airsoftovú zbraň, ktorá sa dá ľahko zameniť za skutočnú, a ešte ju nepoužil výstrelom, tak nutná obrana voči takejto osobe je primeraná. Otázne je už to, keď niekto z airsoftovej zbrane po vás strieľa, a vy streľbu opätujete ostrou streľbou. Tak to by bola neprimeraná obrana. Ale všetko to naozaj závisí od okolností. 

Postup v krajnom prípade, keď už niekto vyťahuje zbraň na nutnú obranu? 

Taktiež to závisí od situácie. Za normálnych okolností musí byť prvá výzva, potom varovný výstrel a potom použitie zbrane na obranu. Avšak ak vec neznesie odklad, tak sa zbraň môže použiť hneď na obranu bez výzvy a varovného výstrelu. Učíme ľudí rozmýšľať. 

Obranca má na rozhodnutie o tom, či vystrelí, sekundy alebo stotiny. Ale polícia a súdy na rozhodnutie vo veci oprávneného použitia zbrane majú mesiace či roky. Ide tu čisto len o to rozumne používať hlavu. Lebo každé vytiahnutie zbrane proti inému má právnu dohru. 

Ktoré časti sa strelec v rámci sebaobrany snaží zasiahnuť? Je vôbec čas nad tým uvažovať? 

Pri obrane nerozmýšľate, na ktorú časť tela útočníka strieľate. Ide vám o to, aby ste sa zachránil alebo zachránil niekoho iného, čo má prioritu pred zdravím páchateľa. Za normálnych okolností by mal obranca strieľať do tých častí tela útočníka, ktoré nie sú životne dôležité – ruka, rameno, nohy. Ale pri streľbe na 15 či 20 metrov, a zvlášť keď sa útočník hýbe, nad tým nerozmýšľate. Jedinou vecou, nad ktorou rozmýšľate, je vaša obrana.

Umožňuje legislatíva nosenie airsoftových zbraní na viditeľnom mieste na verejnosti civilistom bez zbrojného preukazu? 


Airsoftové zbrane sa dajú nadobudnúť bez zbrojného preukazu, avšak ich použitie upravuje zákon o zbraniach. To znamená, že voľne na verejnosti by ste nemali nosiť airsoftovú zbraň. Dala by sa totiž veľmi ľahko zameniť za skutočnú, a aj keď sa jedná o hračku, kľudne by sa jej použitie dalo klasifikovať ako nebezpečné vyhrážanie. 

Aký typ airsoftovej zbrane je najpresnejší? 

Čím dlhšia hlaveň, tým je zbraň presnejšia. Pokiaľ chcete airsoftovú zbraň na súťaže, tak skôr uvažujte o zbrani od 120 eur hore. Keďže sa jedná o plastovú guličku, ktorá je veľmi ľahká, tak aj rozptyl je veľký. Tieto zbrane sa používajú na malú vzdialenosť do približne 10 metrov.

Odlišuje sa presnosť aj s rozdielnou muníciou? 

Pokiaľ budete mať ťažšiu guličku, napríklad z ocele, streľba bude presnejšia. Ale závisí to tiež od tlaku plynu a rýchlosti vetra.

Na akú maximálnu vzdialenosť dokáže strelec zmieriť presne?

Do 25 metrov sa dá pomerne presne aj spoľahlivo strieľať. Väčšie vzdialenosti môžu byť problémom pre hrubé mieridlá. Presná streľba, hoci aj z krátkej zbrane, závisí od držania, stláčania spúšte a typu mieridiel. 

Terč môžete trafiť aj na 100 metrov, ale musíte kompenzovať odchýlku streľby. Čím väčšia vzdialenosť, tým je väčšia odchýlka od zámerného bodu. Aj keď budete kompenzovať odchýlku streľby pri dlhších vzdialenostiach za použitia krátkej zbrane, tak už len samotné pištoľové strelivo vám nezaručí, že rany v terči budú pri sebe.

Osoba, ktorá v Žiline triafa ľudí, využíva biele plastové guličky. Kam by ste ich zaradili z pohľadu presnosti a nebezpečnosti?

Nie je to síce smrteľné, ani z pohľadu zdravia veľmi nebezpečné, ale určite je to nepríjemné. Taká gulička, hoci aj z plastu, vám môže poškodiť oko. Pri malých vzdialenostiach sú pomerne presné a s narastajúcou vzdialenosťou sa ich rozptyl zväčšuje. Tiež to veľmi závisí od poveternostných podmienok.

Zo skúseností zasiahnutých žien vieme, že strelec od nich stál vo vzdialenosti približne 100 metrov. V tomto konkrétnom prípade im biele guličky neublížili aj vďaka hrubej vrstve zimného oblečenia. Je to špekulácia, ale trúfate si odhadnúť, akým typom zbrane by mohol strelec strieľať, ak na túto vzdialenosť zásahy neboli príliš silné?

Mohol strieľať z dlhšej zbrane. Z krátkej zbrane by to bolo na 100 metrov veľmi obtiažne, a gulička by z krátkej zbrane ani na túto vzdialenosť nedoletela.

Ovplyvnila súčasná situácia tréningové tempo vašich členov a súťažné aktivity a ako často trénujú streľbu najlepší športovci?

Pandémia ovplyvnila tréningové tempo, naši najúspešnejší strelci sú Ján Pálka a Ivan Barančík. Dosiahli úspechy na majstrovstvách SR, Európy a sveta. Súťažný strelec trénuje každý víkend, a popri samotnej streľbe je to ešte suchý tréning doma. Pomer je približne 50 na 50. Pre kondičné udržiavanie sa a zdokonaľovanie je potrebné trénovať každý víkend a mimo víkendov suché cvičenia. Ozbrojené zložky by mali cvičiť aspoň za mesiac.

Airsoftovú streľbu u vás trénujú aj mládežníci, ako vyzerá ich tradičná súťažná disciplína?

Väčšinou súťažia v disciplíne production. Pred pretekom trénujú na strelnici beh so zbraňou, samotný pohyb so zbraňou a streľbu na rôzne terče. Trénujeme na strelnici v Považskom Chlmci. 

Je niečo, čo vám pri tréningu chýba a pomohlo by vám to pri dosahovaní lepších športových úspechov? 

Viac nábojov. To je jediný limitujúci faktor u každého strelca.

Stretávate sa s nejakým predsudkom verejnosti ohľadom športovej streľby? 

Ešte som sa s tým nestretol. Maximálne tak odpor k zbraniam.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu