Lavína zasypala vo Veľkej Fatre dvoch skialpinistov. Jedného z nich našli bez známok života, druhého hľadajú


Foto: Lavína zasypala vo Veľkej Fatre dvoch skialpinistov. Jedného z nich našli bez známok života, druhého hľadajú Foto: Horská záchranná služba

V pondelok 13. decembra napoludnie došlo v oblasti medzi vrchmi Ostredok a Krížna vo Veľkej Fatre k pádu lavíny. Tá so sebou strhla aj dvoch skialpinistov, ktorí sa v tom čase nachádzali na kopci. Svedkovia nehody okamžite kontaktovali tiesňovú linku 112 a začali pátrať po osobách v okolí.

„Lavína so sebou strhla dvoch skialpinistov, ktorých masa snehu úplne zasypala. Svedkovia nehody začali okamžite prepátravať lavinište. Žiaľ, ani jeden zo zasiahnutých nemal lavínový vyhľadávací prístroj, čo znemožňovalo ich rýchlu lokalizáciu,“ spresňuje Horská záchranná služba (HZS).

O súčinnosť boli okamžite požiadané posádky leteckých záchranárov zo Žiliny aj z Banskej Bystrice. Tie vyzdvihli na palubu vrtuľníka záchranárov a psovodov HZS z Donovalov, Martina a následne aj z Jasnej. Ďalšie skupiny záchranárov z Donovalov a Jasnej smerovali na miesto pozemne.


„Pri pátraní bol použitý aj špeciálny prístroj na vyhľadávanie zasypaných a o súčinnosť boli požiadaní aj poľskí kolegovia TOPR, ktorí vrtuľníkom dopravili zo Zakopaného na miesto nehody zariadenie na lokalizáciu telefónnych prístrojov spolu s dvoma horskými záchranármi,“ uvádza ďalej HZS.

Do príletu poľských záchranárov sa podarilo nájsť jedného zo zasypaných. U 46-ročného skialpinistu, žiaľ, lekár z posádky vrtuľníka mohol už len skonštatovať smrť. Druhého zo zasypaných sa nepodarilo zatiaľ vypátrať.

Záchranná akcia bola po zotmení prerušená z dôvodu veľkého rizika pádu ďalších lavín a možného ohrozenia zasahujúcich záchranárov.  V pátraní plánujú pokračovať hneď v utorok ráno aj v súčinnosti s Letkou Ministerstva vnútra SR.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba