Aj Žilinský kraj sa zapája do kampane na podporu očkovania. K dispozícii bude viac ako 17-tisíc termínov


Foto: Aj Žilinský kraj sa zapája do kampane na podporu očkovania. K dispozícii bude viac ako 17-tisíc termínov Foto: fnspza.sk

Kampaň na podporu očkovania začína v sobotu 11. decembra vo všetkých krajoch Slovenska a bude trvať do 18. decembra. Počas tohto týždňa budú do krajov cestovať predstavitelia vlády, osobnosti umeleckého a športového života, ale aj odborníci, ktorých hlavným cieľom bude odbornými argumentami presvedčiť tých, ktorí sa doteraz pre očkovanie nerozhodli. 

Termíny a centrá v Žilinskom kraji

Počas očkovacej kampane bude pripravených pre Žilinský kraj 17 406 termínov a cez víkend sa otvorí osem vakcinačných centier, ktoré budú rovnako pre registrovaných a aj neregistrovaných záujemcov. Centrá sa budú nachádzať v Čadci, Žiline, Martine, Ružomberku, Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Liptovskom Mikuláši. 

Niektoré očkovacie centrá budú mať pre návštevníkov otvorené aj stánky s vianočným punčom, hudbou a budú sa rozdávať aj medovníky či letáky na podporu vakcinácie.

Od pondelka sa však počet očkovacích centier navýši na 11, župa bude o termínoch informovať na svojej webovej stránke v oddiele #ZAvakcinovanýKRAJ, na hlavnej stránke v aktualitách aj na krajskom Facebooku.


K dispozícii je aj vakcinačná linka VakciZuzka, ktorá bude v sobotu očkovať v Ivachnovej a Bešeňovej. „Očkovací tím bude v sobotu sprevádzať minister zdravotníctva Lengvarský, ktorý je sám lekárom a preto bude aj očkovať, a to v obci Ivachnová. Verím, že vďaka tejto posile budeme môcť zaočkovať viac ľudí než obvykle,“ povedala riaditeľka krajského zdravotníctva Silvia Pekarčíková. 

Podpora celonárodnej očkovacej kampane bude aj v online priestore. Pravidelne sa bude uverejňovať podporný obsah na sociálnych sieťach, občanom sa budú prihovárať osobnosti spoločenského a ekonomického života, medzi inými aj rektor Žilinskej univerzity, zástupca spoločnosti KIA, no svoje skúsenosti sprostredkujú aj lekári alebo ľudia, ktorí koronavírus prekonali. Prispievať budú aj iné kraje či ministerstvo.

COVID-19 sa netýka len jedného sektora alebo regiónu, je to celospoločenský a celonárodný problém. Chcem preto poďakovať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom rozhodli zapojiť do aktivít. Je to skutočné gesto spolupatričnosti a zomknutia sa ľudí v tomto predvianočnom období pre jediné východisko z pandémie, ktoré aktuálne máme. Sú krajiny, ktoré to zvládli a ja dúfam, že Slovensko sa čoskoro k nim pripojí,“ zdôraznila županka Erika Jurinová, ktorá počas víkendu navštívi očkovacie centrá v Námestove, Dolnom Kubíne a pripojí sa aj k VakciZuzke v v Ivachnovej.

Návštevu plánuje aj premiér Eduard Heger, ktorý zavíta spolu s Erikou Jurinovou do Dolnooravskej nemocnice a pomôže aj v administratívnych prácach v tíme VakciZuzky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu