Mesto Žilina plánuje v budúcom roku viacero veľkých investícií, rozhodnúť o nich musia poslanci


Foto: Mesto Žilina plánuje v budúcom roku viacero veľkých investícií, rozhodnúť o nich musia poslanci Foto: Ilustračné foto.

V pondelok 13. decembra očakáva poslancov mestského zastupiteľstva v Žiline schvaľovanie rozpočtu mesta. Súčasťou najdôležitejšieho dokumentu mesta je aj 102 investičných akcií v hodnote takmer 6 miliónov eur. Plánuje sa aj ich realizácia.

„Som veľmi rád, že vedenie mesta nečakalo na posledný rok funkčného obdobia, ale systematicky, kontinuálne už od svojho nástupu realizovalo množstvo investičných akcií. Nešlo len o projekty, ktoré sme zdedili po našich predchodcoch, ale predovšetkým išlo o nové akcie, na realizáciu ktorých sme využili prostriedky z EÚ či vlastné rozpočtové zdroje. Zároveň som rád, že sa nám napriek náročnému obdobiu spojenému s koronavírusom darí realizovať aj investičné akcie, ktoré uprednostňovali poslanci vo svojich obvodoch. Veľká časť investičných projektov kopíruje priority mestského úradu, no rešpektujú aj potreby verejnosti či mestských poslancov. Úprimne a otvorene hovorím, že nie sme schopní za jedno štvorročné volebné obdobie vyriešiť všetky požiadavky. Mesto ma obrovský investičný dlh, ktorý sa niekoľko rokov neriešil. Snažíme sa ho postupne odstraňovať, no nejde to z týždňa na týždeň,“ vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.  

Na stavebné úpravy budovy bývalej základnej školy na Hollého ulici pre potreby materskej školy je vyčlenených 800-tisíc eur v mestskom rozpočte. Mesto sa bude podieľať aj na spolufinancovaní  výstavby atletického oválu s ihriskom v roku 2022, ktoré je v hodnote 170-tisíc eur a 150-tisíc eur mesto zrealizuje rekonštrukciu výťahov budovy Úsmev – Zariadenia pre seniorov. 

V nasledujúcom roku bude mesto taktiež pokračovať v rozširovaní kapacít mestských materských škôlok,  modernizácii knižníc, odborných i jazykových učební na základných školách v hodnote viac ako 2,2 mil. eur (suma zahŕňa výšku nenávratných finančných príspevkov a spolufinancovania z vlastných zdrojov).

V budúcom roku by sa mala rozšíriť o nové kilometre aj cyklodoprava a takisto aj cykloprístrešky. Týka sa to aj cyklotrasy V10, ktorá bude od hypermarketu TESCO do centra mesta po ulici M. R. Štefánika. Takisto bude vybudovaný aj úsek cyklotrasy V9, ktorý bude smerovať zo sídliska Vlčince smerom na Vodné dielo Žilina, a H2, a to konkrétne na úseku II., ktorý bude smerovať zo sídliska Solinky do centra mesta. Financie budú poskytnuté z Európskej únie.

Samospráva bude spolufinancovať výstavbu a modernizáciu údržbovej základne trolejbusov v hodnote asi 35-tisíc eur. Projektovú dokumentáciu modernizácie infraštruktúry trolejbusovej dráhy, meniarní i výstavby nových tratí či obratísk bude mesto spolufinancovať vo výške 108-tisíc eur. 


Viac ako 155-tisíc eur je vyčlenených na prípravu projektu a inžiniersku činnosť rekonštrukcie územia Nového Bulváru a Ulice A. Bernoláka, kde sa nachádza jedna z najvýznamnejších peších trás, ktorá spája historické centrum mesta s južnou časťou. 

Príprava projektovej realizácie zelenej strechy na budove mestského divadla bude stáť mesto 45-tisíc eur. Tá bude aj na budove mestského úradu, na čo je vyčlenených ďalších 60-tisíc eur.

Téma klimatickej zmeny prinesie na najbližšie tri roky podporu z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu v hodnote 1,3 mil. eur.

V roku 2022 budú prebiehať aj rekonštrukcie úsekov pre chodcov: obnova chodníkov v centre mesta – Staré mesto, Bôrik a Hliny, ale i na sídliskách Vlčince a Solinky. Taktiež prebehne rekonštrukcia chodníkov v mestských častiach Zádubnie, Budatín a v Bánovej sa obnoví chodník na cintoríne.

Plánuje sa aj výstavba parkoviska na Ulici Mateja Bela na žilinskom sídlisku Hájik a dokončí sa aj projekt rekonštrukcie frekventovaného schodiska na uliciach Andreja Kmeťa a J. M. Hurbana v centre mesta. Taktiež pribudnú aj zrekonštruované zastávky mestskej hromadnej dopravy.

Mesto chce aj po vyčíslení výsledku hospodárenia a jeho prebytku za rok 2021 realizovať aj ďalšie investičné akcie v roku 2022.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu