Kórejčan bol v Žiline od 3. júna, býval v hoteli Fram


Foto: Kórejčan bol v Žiline od 3. júna, býval v hoteli Fram Foto: skyscrapercity

Muž, ktorý môže byť nakazený smrteľným vírusom MERS, pochádza z Južnej Kórey a má 39 rokov. Dôvodom jeho návštevy bola práca pre novú subdodávateľskú firmu automobilky Kia v Tepličke nad Váhom. Spolu s kolegami bol ubytovaný v hoteli Fram na Štefánikovej ulici. Na izbe bol ubytovaný aj s kolegom, ten ju po zhoršení zdravotného stavu pravdepodobne nakazeného opustil. Cudzinec priletel 3. júna, na Slovensku sa tak nachádzal už 9 dní.

Medzi hostí hotela patria väčšinou cudzinci, ktorí prišli za prácou. „Všetci, čo sú tu ubytovaní, sem chodia pracovať. Najprv býval v izbe so spolubývajúcim. Vraveli, že mal príznaky choroby. Chodil naobliekaný aj s rúškom na tvári, že mu nebolo dobre. Dnes sa od neho odsťahoval už aj spolubývajúci,“ uviedla pre portál čas.sk zamestnankyňa hotela. Hasiči dezinfikovali všetky priestory, v ktorých sa nakazený mohol nachádzať.

Pacienta previezli do Bratislavy, na výsledky sa čaká

V súčasnosti bola osoba prevezená do Bratislavy, na výsledky vzorky z Prahy sa stále čaká. Hasiči spolu s hygienikmi vykonávajú všetky potrebné kroky v súlade s epidemiologickým plánom. Osoby, s ktorými prišiel pacient do styku boli zistené a poučené, rovnako ako tak zdravotnícki pracovníci. V Kórei je podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ďalších 12 nových prípadov nákazy syndrómom MERS, dokopy je známych už 138 prípadov. Počet obetí sa už vyšplhal na 14.

Medzi nakazenými je aj vodič sanitky, ktorý prevážal iného nakazeného. Proti ochoreniu v súčasnosti neexistuje úspešný liek ani očkovacia látka, úmrtnosť je približne 38 percent. Podľa WHO je epidémia v Južnej Kórei komplexná, vírus sa však nešíri medzi miestnym obyvateľstvom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu