Korona zasiahla aj kulturistov zo Žilinského kraja. Ako sa im zmenila príprava na súťaže a ako cvičili počas obmedzení?


Foto: Korona zasiahla aj kulturistov zo Žilinského kraja. Ako sa im zmenila príprava na súťaže a ako cvičili počas obmedzení? Foto: Tomáš Tabačiar

Tomáš Tabačiar patrí medzi najznámejších slovenských kulturistov zaradených do profesionálneho tábora vo federácii IFBB. Medzi jeho najväčšie úspechy zaraďuje 3. miesto v majstrovstvách Európy, dve prvé miesta v Diamond Cupe v Žiline a Aténach či prvé miesto v súťaži Olympia Amateur v Prahe. Bol nominovaný aj na prestížnu súťaž Mr. Olympia v roku 2019. Býva v Žiline, je ženatý a má tri deti. Okrem kulturistiky sa venuje aj trénerstvu.

Beáta Graňáková pochádza z Oravy, má 28 rokov a súťaží v kategórii fitness bikini. K cvičeniu ju priviedol jej priateľ, Roman Vavrečan, ktorý je taktiež úspešný kulturista. V roku 2018 bola na 14. mieste vo svetovom rebríčku fitness bikini, takisto v tom roku bola najlepšia na Slovensku. Medzi jej najväčšie úspechy patrí tretie miesto na majstrovstvách sveta, absolútny víťaz Fitness Mania a Diamond Cup či 2x Overall winner, čím získala profesionálnu licenciu.

Jakub Bubniak sa cvičeniu venuje od 14 rokov. Bol aktívne dieťa a ku kulturistike ho priviedlo „lenivé“ obdobie po úraze kolena, ktoré mu spôsobilo naberanie tuku v oblasti brucha. Je priamo zo Žiliny a má 23 rokov. Medzi svoje najväčšie úspechy zaraďuje post vicemajstra Slovenska v Men’s Physique a taktiež vybojoval miesto majstra Európy v klasickej kulturistike juniorov. Okrem vášne voči kulturistike je veľkým milovníkom áut, počítačov a varenia – a to najradšej pre niekoho, koho má rád.

Aneta Tichá je taktiež slovenskou reprezentantkou v bikini fitness a pochádza z Kysuckého Nového Mesta. Do fitness centra zavítala už v 12 rokoch. Momentálne má 18 rokov a na konte niekoľko úspechov, medzi ktoré patrí aj 2x zlato na majstrovstvách sveta, zaroveň je majsterkou Slovenska, 2 medaile z Fitness Manie v Kladne, čím taktiež získala profesionálnu licenciu. Popri štúdiu na UMB v Banskej Bystrici zvláda prácu a aj výhry na súťažiach.

Zdroj: Instagram/aneta.ticha_ifbb


Akým spôsobom vás poznačila korona, čo sa týka tréningov?

Tomáš Tabačiar: Korona ma poznačila len tým spôsobom, že som musel nájsť náhradný vhodný spôsob svojej prípravy a absolvovania tréningov, ktoré som nemohol vynechávať. Nakoniec sa mi naskytla aj iná možnosť vďaka ochotným ľuďom, ktorí mi aj v tejto situácii pomohli, takže som v ničom nezaostával.

Beáta Graňáková: Áno, pravdepodobne rovnako ako každého športovca v oblasti fitness. Museli sme sa adaptovať, viac využívať tréning s vlastnou váhou a keďže to na mojej úrovni nestačí,  museli sme nakúpiť množstvo domáceho vybavenia pre silový tréning – od jednoručiek, závaží, gúm až po jednoduché kardio stroje. 

Jakub Bubniak: Trénoval som na workoutových ihriskách pomocou vlastnej váhy a expanderov na zachovanie svaloveho tonusu, žiaľ, tieto tréningy neprinesú pokročilému cvičencovi žiadny progres. Najväčší problém bol s cvičením nôh. 

Aneta Tichá: V prvej vlne veľmi. Situácia prišla nečakane a ja som nemala potrebné vybavenie ani priestor na trénovanie. Postupom času som bola nútená sa vynájsť, a tak som trénovala alternatívne. Vonku, doma s pomôckami alebo postupne v pivničnom domácom fitku. Teraz už zavreté fitká pre mňa nepredstavujú veľký problém, keďže som športovkyňou vojenského športového centra, kde mám možnosť využívať infraštruktúru a fitko aj počas opatrení. Keďže som ale aktuálne najmä v Žiline, tak dúfam, že k zatvoreniu fitness centier sa už nedostaneme.

Zmenila sa vaša príprava na súťaž v porovnaní s normálnym obdobím pred koronou?

Tomáš Tabačiar: Nezmenilo sa absolútne nič, skôr tým, že fitness centrá boli pozatvárané a ja som bol doma, mal som možnosť si dopriať viac odpočinku a relaxu.

Beáta Graňáková: V prvom rade sa zmenil tréningový proces ako som vyššie spomínala. Bála som sa, že nebudem schopná urobiť pokrok, ale, našťastie, pár mesiacov pred súťažou sa opäť otvorili dobre vybavené fitness centrá, a tak som sa snažila dobehnúť, čo som zameškala. Nanešťastie, spolu s obmedzeniami sa znížil aj môj príjem,  kedže pracujem ako fitness trénerka. A čo sa týka stravy, tak tam sa veľa nezmenilo. Akurát je oveľa náročnejšie držať diétu, keď človek trávi viac času doma. Určite mi dajú mnohí čitatelia za pravdu.

Jakub Bubniak: Áno, určite, hlavne tým, že človek sa musel vynájsť, cvičili sme po rôznych pivniciach a workoutových ihriskách s veľmi obmedzenými možnosťami.

Aneta Tichá: Minulú jeseň áno, keď sa fitness centrá zavreli tesne pred súťažami, prišla som o možnosť plnohodnotne trénovať. Vzhľadom na to, že to bolo len na dobu posledných týždňov, dalo sa to zvládnuť aj v obmedzenom režime. Od jari tohto roka sa už moja príprava nezmenila. Trénujem podľa plánu a zmena je jedine v počte ľudí vo fitness cetre kvôli opatreniam. 

Boli nejaké produkty či potraviny, ktoré sa dali ťažšie zohnať počas korony?

Tomáš Tabačiar: Nemal som v tejto sfére absolútne žiadny problém, keďže ten úplný základ, ktorý je súčasťou môjho jedálnička ako ryža, zemiaky, mäso, vajcia, tvaroh, cottage, boli bežne dostupné. 

Beáta Graňáková: Našťastie, potraviny boli celý čas otvorené, stále sa dalo kúpiť čerstvé mäso, čerstvá zelenina, prípadne domáce vajíčka alebo zelenina z lokálnych fariem. Jedinou výnimkou bolo problematické cestovanie do poľských potravín, kde rada chodím kvôli nižším cenám. 

Jakub Bubniak: Ja osobne nie, ale myslím, že bol problém zohnať niektoré produkty na naberanie svalovej hmoty.

Aneta Tichá: Moja príprava nie je náročná na špeciálne druhy potravín či doplnkov, takže v tomto nebol, našťastie, žiaden problém. 


Ak ste očkovaný – boli nejaké ťažkosti po prvej či druhej dávke? Skomplikovalo vám to prípravu či tréning?

Tomáš Tabačiar: Som zaočkovaný, sám som si koronu prežil, našťastie, s ľahkým priebehom a po zaočkovaní som nemal žiadne problémy, čiže všetko prebehlo bez komplikácií.

Beáta Graňáková: Ospravedlňujem sa, ale nebudem odpovedať na túto otázku. Nechcem, aby si ma jedna alebo druhá skupina ľudí zaškatuľkovala a odsudzovala ma. Chápem obidve strany, prajem všetkým veľa zdravia a dúfam, že sa spoločnosť čoskoro vráti do normálu a budeme všetci držať spolu. 

Jakub Bubniak: Nie, práveže hneď po vakcinácii som šiel na hodinové kardio, takže žiadny problém.

Aneta Tichá: Po oboch dávkach som vynechala jeden tréning, aby som nezaťažila organizmus a nenastali žiadne komplikácie. Pociťovala som svalovicu na ramene a miernu únavu, ale nič nezvládnuteľné. 

Aká je podľa vás návštevnosť fitness centier a záujem o tréningy v porovnaní s obdobím pred koronou?

Tomáš Tabačiar: Ľudia mali veľký záujem cvičiť aj počas kovidu, neustále sa pýtali na možnosť otvorenia fitiek aspoň pre nejakú obmedzenú skupinu ľudí, každý chcel trénovať, ale, bohužiaľ, možné to nebolo z dôvodu obmedzení. Po otvorení fitness centier sa tréningový proces vrátil do starých koľají a tí, ktorí trénovali a chodili do fitiek pred kovidom, chodili aj po otvorení. Nie je nejako vidieť v tomto rozdiel.

Beáta Graňáková: Všimla som si, že určitá skupina ľudí si zvykla na domáce cvičenie, prípadne cvičenie a športovanie v prírode. Na druhej strane si myslím, že v našej oblasti stále viac ľudí prejavuje záujem o kondičný a silový tréning v posilňovni – ak im to, samozrejme, aktuálne opatrenia umožňujú. Na súťažnej scéne v zahraničí sa rovnako zaznamenáva rekordný počet súťažiacich. Napríklad tohtoročné majstrostvá sveta vo fitness v Španielsku mali až 2-tisíc športovcov. Hneď na druhý víkend sa v Rumunsku konala medzinárodna amatérska súťaž, kde bolo 700 súťažiacich. Okrem toho sa v Európe organizujú desiatky ďaľších súťaží každý mesiac, ale takéto počty súťažiacich si nepamätám.  

Jakub Bubniak: Možno o malé percento nižšia, keďže niektorí ľudia sa boja, ale myslím si, že je to stále na takej podobnej až istej úrovni ako pred koronou. Však ľudia sa stale chcú hýbať, byť aktívni a starať sa o seba.

Aneta Tichá: Mierne na ústupe. Jedna vec je, že fitness centrá majú obmedzenú kapacitu, ďalšia, že niektorí ľudia majú stále veľký rešpekt, obavy a aktuálne mnohých zasiahlo jesenné chrípkové počasie a obdobie. Problém vidím aj vo finančnej situácii a nie všetci si môžu dovoliť platiť trénera. Ľudia sa boja, že znova prídu o prácu alebo bude ich schopnosť práce obmedzená. 

Kedy najviac majú ľudia záujem o cvičenie. Je to sezónne – leto či zima –, prípadne cez sviatky?

Tomáš Tabačiar: Je to individuálne, ale čo vnímam, tak asi najväčšia návštevnosť je pred letnou sezónou, každý robí formu „do plaviek“ a potom skôr zase už po letnej sezóne. 

Beáta Graňáková: Zvyčajne je to v januári. Spolu s novoročnými predsavzatiami posilňovne praskali vo švíkoch. Avšak spolu s obmedzeniami sa to zmenilo a aj po uvoľnení opatrení sa ľudia vracali do fitness centier postupne. A práve to sa stalo osudným pre mnohé fitká. Počas leta nastáva útlm v návštevnosti a inak tomu nebolo ani tento rok, keďže bolo možné cestovať na dovolenky. 

Jakub Bubniak: Vždy, keď sú von nepriaznivé podmienky. Najväčší nával je na nový rok a určite v zime, keď ľudia nemôžu tráviť čas von. 

Aneta Tichá: Počas zimného obdobia a najmä po sviatkoch. V lete a počas letných prázdnin využívajú viac aktivity vonku, dovolenky, cestovanie… V zime sa toľko aktivít v exteriéri robiť nedá, takže vtedy prichádza do úvahy fitko. Taktiež po sviatkoch, kvôli novoročným predsavzatiam či zbaveniu sa nadobudnutých sviatkových kíl (smiech). A, samozrejme, pred letom, keď sa chcú dostať do formy kvôli plavkovej sezóne. 

Ovplyvňuje podľa vás pandémia stav fyzickej pohody či level tréningov?

Tomáš Tabačiar: Pandémia nemá mať žiadny dopad na stav fyzickej pohody, pokiaľ sa nebavíme o situácii, keď ochoriete, to je samozrejmé. Pandémia nič nemení na tom, či chcete niečo so sebou robiť, alebo nie. Nedá sa ani vyhovárať, že fitká boli zatvorené, nakoľko práve v tom čase sa vo veľkom rozrástol obchod najmä s pomôckami na domáce cvičenie, čiže každý mal možnosti, ako pokračovať a nevyhovárať sa. 

Beáta Graňáková: Určite sme tým ovplyvnení všetci. Ja osobne sa stretávam v našej fitness komunite najmä s ľuďmi, ktorí majú určité tréningové ciele a vždy sa snažia nájsť spôsob, ako ich dosiahnuť, aj napriek pandemickým opatreniam. Mnohí sú mojimi klientami a pomáham im nájsť najlepšiu cestu, ako sa k svojim cieľom dopracovať. Bohužiaľ, je tu stále veľká skupina ľudí, ktorá v kondičnom cvičení nevidí zmysel. Alebo ho kvôli predsudkom nechce vidieť, až kým nebude pre nich cvičenie jedinou cestou, ako získať späť kondíciu a upevniť zdravie. Obávam sa, že práve táto skupina ľudí je pandémiou najviac poznačená. 

Jakub Bubniak: Fyzicky to podľa mňa ovplyvní len tých menej psychicky zdatných. Myslím si, že zatváranie fitness centier je nonsens, cvičenci maju silnejšiu imnunitu ako ľudia, ktorí so sebou nič nerobia, však to dokazuje aj extremne malá nákazlivosť vo fitness centrách a aj keď sa fitká zatvoria, tak mnohé ostávajú aj tak ilegálne otvorené.

Aneta Tichá: Určite áno… Kto chce, ten si nájde spôsob, ako trénovať, ale viem, že je to niekedy náročné alebo neovplyvniteľné. Škola doma dištančne, sedavé zamestnanie, menej pohybu, kontaktu s priateľmi… Ľudia lenivejú a pohodlnejú. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu