Žilinská nemocnica si aj tento rok pripomenie Svetový deň predčasniatok vysvietením nafialovo


Foto: Žilinská nemocnica si aj tento rok  pripomenie Svetový deň predčasniatok vysvietením nafialovo

Novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina si každý rok 17. novembra pripomína jednu zo svojich najnáročnejších úloh, a to starostlivosť o predčasne narodených detí. V žilinskej pôrodnici sa od začiatku tohto roka narodilo 98 predčasniatok, najmenšie z nich malo len 810 gramov!

Predčasne narodené deti, nazývané aj „krehkí bojovníci“ sa rodia pred 37. týždňom tehotenstva. „V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takomto skorom štádiu nie sú plne vyvinuté všetky orgány a samotné dieťatko ešte nie je prirodzene pripravené prísť na svet, takže bojujeme všetci – od malého predčasniatka, lekárov, sestier, rodičov i príbuzných,“ tvrdí primárka oddelenia neonatológie žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková.

Podľa jej slov sa narodením iba tzv. „boj“ začína. „V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami, predovšetkým s ťažkosťami s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. Vďaka modernej medicíne a starostlivosti však dnes dokážeme zachrániť takmer všetky naše novorodeniatka a takpovediac ich ‚vypiplať‘, aby dobehli zameškané a mohli ísť čo najskôr domov,“ doplnila Jackuliaková.

Na pripomenutie tejto skutočnosti sa viaceré pamiatky po celom Slovensku rozosvietia purpurovou farbou. Hlavná budova polikliniky FNsP Žilina preto tento rok bude taktiež odetá do fialovej farby, takisto aj samotné oddelenie neonatológie v špecializovanej časti Jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov.

„Žiadny rodič a žiadna matka si nepredstavuje svoj pôrod, prvé dni, týždne a niekedy aj mesiace po narodení bábätka tak, ako to prežívajú rodičia predčasne narodených detí. Títo naši najmenší pacienti potrebujú špeciálnu, dlhodobú starostlivosť, ktorú im v žilinskej nemocnici poskytuje kvalitný a erudovaný personál. Teší ma, že môžeme odbornosť a starostlivosť neustále posúvať na vyššiu úroveň, vďaka čomu je žilinská pôrodnica v Žilinskom kraji najobľúbenejšou a dôveruje jej najviac mamičiek. Zaväzuje a motivuje nás to k pokračovaniu v pozitívnych zmenách, ktoré majú pre nás a pre pacientov veľký zmysel,“ vyhlásil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu