Mažoretka Linda Miškolciová sa stala juniorskou majsterkou Slovenska v kategórii POM POM za rok 2021


Foto: Mažoretka Linda Miškolciová sa stala juniorskou majsterkou Slovenska v kategórii POM POM za rok 2021 Foto: Linda Miškolciová a záber z jej víťazného vystúpenia. Zdroj: Kordovánky

Rajecký mažoretkový súbor Kordovánky funguje už dvadsať rokov a počas svojho pôsobenia sa vypracovali na slovenskú aj európsku špičku mažoretkového športu. Najnovšie to na GRAND PRIX SLOVAKIA 2021 v kategórii POM-POM potvrdila ziskom titulu juniorskej majsterky Slovenska Linda Miškolciová za svoje sólo vystúpenie.

Pre súčasnú situáciu prebiehala súťaž tak, že mažoretky posielali súťažné videá, a z nich následne vybrala porota víťazov. Krátkemu úseku tanca predchádza takmer každodenný tréning počas niekoľkých mesiacov. To potvrdila trénerka a vedúca Kordovánok Zuzana Rizmanová.

„Nácvik takejto zostavy trvá okolo pol roka. Samozrejme, skúsenejšia mažoretka to vie zvládnuť aj skôr. Medzi najnáročnejšie prvky patria saltá, flicky a premety bez použitia rúk, tzv. “araby”. Ale všetky akrobatické prvky sú zťažené tým, že neustále je potrebná práca s náčiním. Prvky sa teda vykonávajú buď počas tanca alebo pod letiacim pom-pomom,“ vysvetľuje trénerka.

Mažoretkový súbor z Rajca má zastúpenie v troch vekových kategóriách – kadet, junior a senior a rovnakom počte disciplín - baton (palička), pom-pom (strapce) a mix (palička+strapce). Darí sa im v každej z nich, vo všetkých sú niekoľkonásobnými Majsterkami Slovenska a vo všetkých troch disciplínach získali aj titul Majstra Európy. Aj keď tento rok bola sezóna z pohľadu súťaží slabšia a nenavštívili toľko podujatí pre pandémiu.


„Predviesť sme sa mohli len formou vystúpení na menších akciách. Dievčatá si ako oživenie vyskúšali beh na Rajeckom Maratóne. Boli úspešné ako jednotlivkyne v maratóne aj polmaratóne a aj ako štafeta. Naše posledné reálne súťaže prebehli ešte na koni roku 2019 - GRAND PRIX v Petrohrade, kde sme získali 7 zlatých, 3 strieborné a 4 bronzové medaile,“ dodáva Zuzana Rizmanová

Momentálne má súbor 70 členiek, ktoré sú rozdelené do štyroch vekových kategórií, a pripravuje sa na súťaž do Chorvátska - IX. ZAGREB CHRISTMAS OPEN, ktorá sa uskutoční 4. decembra 2021. Ako dodáva trénerka a vedúca Kordovániek, veria, že sa im podarí vycestovať a reprezentovať Mesto Rajec a Slovensko.

Víťaznú zostavu Lindy Miškolciovej si môžete pozrieť na videu nižšie od času 1:35 min.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu