AKTUÁLNE: Nemocnice v Žilinskom kraji dosiahli kapacitu covid oddelení, obmedzujú činnosť a prevážajú pacientov


Foto: AKTUÁLNE: Nemocnice v Žilinskom kraji dosiahli kapacitu covid oddelení, obmedzujú činnosť a prevážajú pacientov

Nemocnice v Žilinskom kraji dosiahli svoje kapacitné maximá. Z toho dôvodu pristupujú k obmedzeniu činností a masívnemu prevozu pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 do iných nemocníc. Aktuálna situácia sa počas dnešného dňa ešte viac zhoršila.

Situácia je natoľko vážna, že úrad Žilinského samosprávneho kraja zvoláva urgentne mimoriadny tlačový brífing, na ktorom bude informovať o ďalšom postupe a kritickej situácii v nemocniciach.

„Na brífingu sa zúčastnia predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková a riaditelia krajských nemocníc, ktorí budú informovať o aktuálnom stave reprofilizácie, počte pacientov, dostupnosti umelej pľúcnej ventilácie a celkovom chode nemocníc, ktorý je extrémne zasiahnutý nepriaznivou pandemickou situáciou v kraji,“ spresnila hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

Súčasťou bude aj výzva Žilinského samosprávneho kraja k všeobecnej zodpovednosti obyvateľov a k očkovaniu, ktoré je jedinou dostupnou a účinnou ochranou pred vážnym priebehom ochorenia.

Žilinská nemocnica preložila za posledné tri dni 16 pacientov

Vzhľadom na intenzívny nárast pacientov s ochorením COVID-19 sa Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline v priebehu niekoľkých dní ocitla v poslednej tretej fáze reprofilizácie. Aktuálne má vyčlenených 98 lôžok v troch lôžkových jednotkách, vrátane JIS a COVID ára.


„Ešte v sobotu večer sme previezli jedného ventilovaného 39-ročného muža, z noci na ráno ďalších 6 pacientov s podporou kyslíka. Čo sme “uvoľnili”, sa zaplnilo rýchlosťou blesku. Samozrejme, starostlivosť zabezpečíme aj v tejto situácii naďalej pre každého akútneho pacienta, no dlhodobo to neudržíme,“ spresnila nemocnica na sociálnej sieti.


Dnes musela nemocnica pristúpiť k prevozu ďalších deviatich pacientov. Z celkového počtu hospitalizovaných pacientov vo FNsP Žilina je až 86% nezaočkovaných.

Aktuálnu situáciu v kraji zobrazuje infografika

Aktuálna Covid situácia 8.11.2021 | Zdroj: ŽSK



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj