Pre nárast covid pacientov pripravuje žilinská nemocnica nové lôžka a presúva ľudí do iných nemocníc


Foto: Pre nárast covid pacientov pripravuje žilinská nemocnica nové lôžka a presúva ľudí do iných nemocníc Foto: FNsP Žilina

Počas sviatku 1. novembra 2021 odhalili PCR a antigénové testy na Slovensku spolu takmer tritisíc nových prípadov koronavírusu. Najviac infikovaných evidujú opäť v Žilinskom kraji, celkovo je to 399 osôb. V slovenských nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1 430 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19.

Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných až 79,38 %. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je umiestnených 136 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 135 osôb.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 501 452, v pondelok pribudlo len 65 očkovaných. Druhú dávku vakcíny dostalo 2 305 994 ľudí.

Za uplynulý deň pribudlo 2 287 ľudí s pozitívnym PCR testom, z ktorých takmer 71 % nebolo zaočkovaných. Antigénové testovanie odhalilo 676 pozitívnych prípadov, z nich viac ako 65 % sa doteraz nezaočkovalo. Počet potvrdených obetí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 31 osôb. Celkový počet úmrtí „na Covid“ je 13 076 a celkový počet úmrtí „s Covidom“ je 2 529.

Podľa aktuálnych informácií, ktoré dnes zverejnila Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline, majú nemocnice v Žilinskom kraji za sebou smutný víkend s rapídnym nárastom hospitalizovaných COVID pacientov.


V nemocnici v Žiline je hospitalizovaných 69 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 10 na umelej pľúcnej ventilácii alebo vysokoprietokovej ventilácii kyslíkom High flow. Spomedzi všetkých je iba 12 zaočkovaných a zvyšných 57 nezaočkovaných (82%). Dôvodom hospitalizácie očkovaných pacientov v nemocnici sú zväčša pridružené diagnózy ako napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak, problémy so srdcom či onkologické ochorenia.

„Len za posledné 4 dni sme prijali 42 nových COVID pacientov. Najviac v sobotu, a to až 16 príjmov. Dnes sme zatiaľ na čísle 7, pred nami ďalšia noc. Znovu zdôrazňujeme - HOSPITALIZOVANÍ SÚ PACIENTI S PROBLÉMAMI KVÔLI OCHORENIU COVID-19, nie pacienti s problémami kvôli vakcíne proti covidu,“ zdôrazňuje žilinská nemocnica.

Vedenie nemocnice pristúpi vo večerných hodinách k opätovnému posilneniu personálu, ktorý nastupuje do služby v červenej zóne. Z dôvodu nedostatku zdravotníkov je nevyhnutné ho presúvať z ostatných oddelení, tie sú následne oslabené.

FNsP Žilina aktuálne pripravuje na internom oddelení otvorenie ďalšej COVID jednotky. Dnes je ešte plná pacientov, ktorých musia preložiť na iné oddelenia, aby mohli priestory pripraviť. V uplynulých dňoch museli kvôli naplneniu kapacitných možností presunúť do iných nemocníc celkom šesť osôb. Výpomoc poskytli nemocnice v mestách Bratislava, Partizánske, Liptovský Mikuláš a Ružomberok.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, FNsP Žilina