Z vodných kanálov Lipovec a Sučany začala presakovať voda, poruchy odstraňovali v dĺžke 5 kilometrov


Foto: Z vodných kanálov Lipovec a Sučany začala presakovať voda, poruchy odstraňovali v dĺžke 5 kilometrov

Na prívodných kanáloch vodných stavieb Lipovec a Sučany v okrese Martin prebiehala v uplynulých týždňoch sanácia porúch betónových tesnení. Pri technicko-bezpečnostnej prehliadke boli zistené značné poškodenia, tie museli pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) odstrániť.

Zistené problémy môžu podľa vodohospodárov ohroziť filtračnú stabilitu či stabilitu svahov na prívodných kanáloch. Okresný úrad Žilina preto uložil štátnemu podniku opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.

„Celkovo bolo potrebné odstrániť poruchy na betónovom tesnení a zabezpečiť v čo najväčšej miere jeho tesnosť na dĺžke 5,025 km. Na rok 2021 nám ostalo realizovať posledných 2,975km, čo predstavuje 21 500 m2. Práce na sanácii priesakov boli realizované v rámci vlastných opráv, vlastnými pracovníkmi SVP š.p. SphV Ružomberok,“ spresňuje Slovenský vodohospodársky podnik na sociálnej sieti.

Práce prebiehali v termíne od 23. augusta do 23. októbra 2021, pričom bolo potrebné ich vopred dohodnúť s prevádzkovateľom vodnej elektrárne tak, aby bol výpadok výroby elektrickej energie minimalizovaný. Počas sanácie museli znížiť hladinu v prívodných kanáloch o 1,5 metra pod minimálnu prevádzkovú hladinu.


Oprava betónového tesnenia z návodnej strany začala prípravnými prácami, v rámci ktorých bol povrch betónového tesnenia najprv mechanicky očistený a následne o tryskaný tlakovou vodou. Pre fixáciu bitúmenovej geomembrány bol v hornej časti nad betónovým tesnením vykopaný  kotevný výkop / ryha do hĺbky 60cm pozdĺž hornej hrany betónového tesnenia,“ uvádza SVP.

Po dokončení prípravných prác a úprave podkladu zrealizovali pracovníci vodohospodárskeho podniku utesnenie bitúmenovou geomembránou. Tú ukladali vo zvislých pásoch širokých až 5,2 metra, pričom tieto pásy navzájom vodotesne pretavili. Pre tesné spojenie geomembrány s betónovým povrchom aplikovali špeciálny tesniaci tmel. Po ukončení izolačných prác zasypali všetky výkopy a terén vrátili do pôvodného stavu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu