VIDEO: Na medzinárodnej súťaži reprezentuje Žilinu Sphéra i zobcová flauta vďaka Kláre Valentovičovej


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Na medzinárodnej audiovizuálnej súťaži Sören Sieg Music Video Competition 2021 sa zúčastnil aj tím zo Základnej umeleckej školy L. Árvaya v Žiline a podarilo sa mu v konkurencii viac ako tridsiatich súťažných snímkov skončiť na štvrtom mieste.

Jedenásťročná hráčka na zobcovú flautu Klára Valentovičová, ktorá bola zároveň najmladšou interpretkou súťaže, nahrala súťažnú skladbu “Hidden Surprises” v Novej synagóge vo Sphére Juraja Gábora.

„Chceli sme na videu prezentovať architektonickú jedinečnosť Novej synagógy, ktorá sa naviac po vytvorení Sféry stala ešte unikátnejším priestorom a umeleckým dielom samým o sebe. I zvuk tejto nahrávky je snímaný priamo zo stredu Sféry. Výstava bonsaí, ktorá v dňoch nahrávania v synagóge prebiehala, zohrala na videu spontánnu úlohu. Snažili sme sa, aby oprostenosť a čistota priestoru našla svoj výraz v jednoduchých záberoch a pohybe kamery. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo do sveta vyslať takéto “svedectvo” o Sphére,” hovorí Diana Čornaková, pedagóg audio-vizuálnej tvorby zo ZUŠ L.Árvaya.

Na vytvorení súťažného snímku sa podielala so svojím priateľom Martinom Šinkom. Porota súťaže ocenila interpretačný nadhľad a virtuozitu, výber priestoru i celkovú atmosféru videa.

„Akustika Sphéry je komplikovaná, a Klárke sa podarilo vyrovnať s ňou skvele. Radi by sme Žilinčanov zároveň pozvali na koncert 15. novembra o 19:00 hodine v Rosenfeldovom paláci, na ktorom vystúpi nielen Klára Valentovičová, ale i niekoľko ďalších žiačok z mojej triedy,” doplňuje pedagóg Pavel Stiller.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu