FOTO: V tuneli Višňové zabetónovali v poradí už stú klenbu, po predošlom zhotoviteľovi ich zostalo takmer päťsto


FOTO: V tuneli Višňové zabetónovali v poradí už stú klenbu, po predošlom zhotoviteľovi ich zostalo takmer päťsto
Galéria: 3 fotky
Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Národná diaľničná spoločnosť a spoločnosť Skanska informovali v utorok 19. októbra 2021 o dosiahnutí míľnika na stavbe tunela Višňové. V uplynulých dňoch sa podarilo pracovníkom zabetónovať v poradí stú klenbu sekundárneho ostenia. Ide o časti stavby, ktoré predošlý zhotoviteľ nedokončil.

„V oboch tunelových rúrach je potrebné po pôvodnom zhotoviteľovi dobetónovať 474 klenieb, čo predstavuje celkovú dĺžku vyše päť kilometrov. Blok hornej klenby má dĺžku 12 metrov, ale sú aj kratšie, ak si to vyžadujú konštrukčné prvky v trase tunela,“ spresňujú diaľničiari na svojom webe.

Hrúbka jednej klenby sekundárneho ostenia v štandardnom priereze dosahuje minimálne 30 centimetrov, na čo je potrebné použiť približne 100 metrov kubických betónu. Betón je dovážaný v pravidelných intervaloch nákladnou dopravou - domiešavačmi. Práce prebiehajú nielen počas týždňa ale aj cez víkendy.

Na prípravné práce a samotnú betonáž jednej klenby potrebujeme časový priestor okolo 1,5 až 2 dni. Cez víkend sme úspešne zabetónovali v poradí stú klenbu a pokračujeme ďalej,“ spresnil Igor Jurík, projektový manažér diaľničného tunela zo spoločnosti Skanska.

Pozastavená premávka na ceste medzi obcami Turie a Višňové

Aktívnu stavebnú činnosť je možné pozorovať aj na vonkajších častiach diaľnice. V lokalite medzi obcami Višňové a Turie sa realizuje výstavba viacerých pilierov pre mostné objekty. Z dôvodu výkonu prác a zaistenia bezpečnosti býva v určitých časových úsekoch pozastavená premávka na spojovacej ceste z Turia do Višňového.


Podľa informácií zo začiatku októbra sa na stavbe nachádza približne 400 pracovníkov, v najväčšom nápore sa personálne kapacity šplhajú až k 600 robotníkom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť